用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2008小一家長請進!!
樓主: andrewmama
go

一呂2008小一家長請進!! [複製鏈接]

我同你諗嘅都一樣,除咗嗰四個字,我諗溫埋underline咗嘅字,穩陣啲。

謝謝大家嘅意見,如大家所說,我都唔諗住訂啲補充練習,因為真係冇時間做,好浪費。

原帖由 claudiaho 於 08-9-22 14:12 發表
另外想問埋岩岩派的英文默書,其實係咪好似今次咁只默生字,唔係一句咁默。
>>我所記得只係默上面的4個字同下面underlined的字, please correct me if I am wrong

...

我個仔本手冊冇寫到要做聖經和普通話,你阿女有冇寫到呀?

原帖由 tam 於 08-9-22 16:58 發表
1A網上手冊,但今日無上聖經同普通話,你地小朋友有手冊上有無寫到要做呀?寫左 (聖:作二 & 普:讀(2)3次) 但今日無上聖經同普通話,你地小朋友有手冊上有無寫到要做呀?

...

真好彩!

原帖由 tam 於 08-9-22 22:31 發表

本手冊都無寫到要做聖經,女女話上星期已經交左本作業返學校,唔駛做喎。

如果大家都無就唔駛擔心啦。

哈哈哈,好彩女女今日唔記得交張票比老師,第一次佢無記性我會咁開心 ...

想問吓1A班功課,中文功課:課外1-5係咪溫習嚟架,好似冇嘢做,唔知我有冇搞錯呢? Thanks!
另外,英文: 帶食物,係咪唔係個個要帶架,如果要帶,係帶咩食物,我個仔都話唔知要帶乜!唉,仲係傻傻吓,佢話佢有舉手想問清楚,但老師唔得閒理佢喎!請大家幫吓手!

tam,

謝謝你,你個女真係叻,我個仔仲係傻傻吓!

tam,

我個仔由k3開始學緊游水,到而家繼續keep 住。
由下學期開始學計唔計?你可以問吓老師!咁會清楚啲。

另外,我响阿仔書包搵到本"課外閱讀",所以中文功課之一,會唔會係讀呢本書1-5呀?

原帖由 tam 於 08-9-28 11:05 發表
見你地講開一體一藝,想問下你地"體"係報緊咩呀?

女女學緊的野全部都係"藝"呢方面,如果下學期先去學游水,計唔計呢個學年度有"一體一藝"呢?

各位家長,網上手冊只會維持到今個星期,我真係擔心之後阿仔抄漏功課,直到目前為止,佢個大矇豬仲係會抄漏功課!唉!

tam,

數學功課嘅公仔紙係黃色嘅正方形紙。可能我太遲話比你聽!sorry!

我諗住下星期開始,放工後我會盡快將阿仔手冊上抄嘅功課寫上來,希望各位媽媽有時間幫我對吓阿仔有冇抄漏!thanks!

原帖由 tam 於 08-10-2 22:11 發表

呢個星期女女無抄小功課喇,可能係我每日都提佢導修堂時要檢查一次手冊,希望日日的催眠會有效啦。

不過今日數學功課有『公仔紙』,但我搵極都唔見有,你地有無收到呀? ...

tam,

你咁夜同囡囡對功課都得,你阿女真係乖,可以自己先搞掂哂啲功課。

原帖由 tam 於 08-10-3 14:05 發表

thanks,尋晚檢查功課時找不到,但今早在車上抄體溫時又看見那張公仔紙…
可能係女女尋晚聽到我話搵自己放番入去掛,差d就欠交功課。

先謝謝你,但我要好夜先返到屋企對功課,希望大家的小朋友都可以乖乖咁抄齊唔 ...

ixx,

所有小朋友都係剛上小學,我哋唯有比多啲時間佢哋適應,我個仔都成日抄漏手冊!

原帖由 ixx 於 08-10-3 19:56 發表
我女女欠交功課3次,好彩不用記缺點.

tam,

冇辨法啦,我都係working mom,有時我都會夜返,你都好有屋企人幫你,我只可靠老公,但他好多時都不在香港!

原帖由 tam 於 08-10-3 20:09 發表

只係我放工時間夜無辦法o者。
功課佢都好大意同做得唔靚,成日都要因為寫的字唔靚要擦…辛苦的係我屋企人。

leshita,

好多謝你呀,我個仔係1A班,我想知佢食飯情況,因為佢都係訂飯,我聽你話啲小朋友食得唔係幾好,我都有啲擔心!

原帖由 *leshita* 於 08-10-6 11:19 發表
Hi all

My mum will help for lunch every friday in 1A class.

Please tell me if you need any updates.

各1A家長,今日6/10的功課,包括:
中文:寫23
英文:Compre p.6-7, G.B. P.54-55
數學:工(1), TSA1上(5) P.10-11
常識:作 P.9-10
其他:音 - 簽創評
簽閱通告1份
如有錯漏,請留言通知,謝謝!

leshita,

已pm你,非常感激!

原帖由 *leshita* 於 08-10-7 06:27 發表

OK ar, you check PM la.

tam,

謝謝你幫我對,可能你囡囡帶漏咗回家,不過一次半次應該唔緊要嘅!

另外,你哋有冇人會去17/10嘅家長會呀,如果去,我哋係咪唔需要出席第一節嘅校友會呢?即係七點先出席呀?
原帖由 tam 於 08-10-7 10:44 發表

同我女女抄的功課一樣,不過我搵唔到佢有compre p.6-7

即係聽日會欠交功課啦...

tam,

係喎,學校突然加多一個星期嘅網上手冊,點解呢?因之前學校網上通告話網上手冊至第五週!

原帖由 tam 於 08-10-7 23:58 發表

原來學校的WEB仲有放最新的網上手冊呀。手冊已經寫左無compre,希望唔好記佢欠交啦。

17號我會去,同埋會join第一節的校友會。不過唔知內容係點。 ...

謝謝你呀claudiaho,我唔係校友,所以我諗我第一節唔會出席,同埋放工都趕唔切。

好耐冇見你上bk,係咪大女功課好忙呀?

原帖由 claudiaho 於 08-10-8 10:55 發表
頭兩part 係校友會 / 家教會的週年大會 (AGM), 係報導校友會 / 家教會的發展同埋舉手投票等等, 如果係校友或家教會會員去就有謂, 我呢d兩樣都唔係就想唔浪費時間, 但家長坐談會就一年一次可以問老師野(當然要視乎個 ...

我哋屋企每年都會打流感針,所以今年都係會自己打而唔join學校。至於步行籌款,我未睇清楚日子,不過可能唔參加,因為我好怕行

原帖由 KelvinMaMa 於 08-10-8 17:06 發表
今日有兩張通告, 打流感疫苗及親子步行籌款, 亞仔已經講左唔打針, 咁你地會唔會參加步行籌款?

KelvinMaMa

係呀,我都好想知道形式係點?同埋點樣同佢哋溫書,真係一啲頭緒都冇呀!

原帖由 belle_ng 於 08-10-9 14:05 發表
Hi the kids are going to have their first tests at the end of the month. I don't quite know how to do revision with my daughter. Like Chinese and English they only have 生本
and some stories books. Wi ...

candytl,

Thanks for your information.

原帖由 candytl 於 08-10-9 15:26 發表

我大女P1唔係讀吕小, 所以唔知當時係點, claudia可能會清楚啲. 不過, 我諗考試范圍同平時功課應不會差太遠, 中文可參考本啟思作業及工作紙, 英文主要係工作紙. 中英文默書的內容也會包括在內. ...
‹ 上一主題|下一主題