用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀唔讀幼兒班好????
go

讀唔讀幼兒班好???? [複製鏈接]

正如iadalovebb講, 如果你家中有人教小朋友, 你都可以等k1先讀, 不過, 如果小朋友在家中無事做, 日日都係玩, 咁不如比佢早d返學, 等佢學下同人相處, 學下學術上的知識, 又學下規舉都係一件好事...

原帖由 hkbc0817 於 08-12-20 21:17 發表
其實如果我唔係唸著幼稚園讀名校,讀N班是否重要呢,唔讀會唔會到k1差個人地好多呢????

由現在到讀書仲有一年幾, 佢咪好悶??好似浪費左d wor....有沒有其他playgroup可以參加呀??

原帖由 vanvanvan 於 08-12-29 11:57 發表
我個BB都係DEC 06, 但我諗住2010年9月先比佢讀K1, 你地覺得問題大唔大?? 其實佢依家無讀NURSERY, 但都認到A-Z, 數目字1-10, 係咪可以唔駛讀NURSERY??

有! 維多利亞...有二, 四或一,三,五...你可以佢地網址睇一睇...

原帖由 fairyfloss 於 09-1-1 02:17 發表
我個女係2007年一月BB, 如果唔讀N1,要成三歲八個月先讀K1.我係全職媽媽,可以教佢好多嘢,唔使一定返N1先學到嘢,also 我唔想太早要佢返學,又易病,但小朋友始於鍾意同番小朋友玩, 返學會幾開心, 所以我都唔知好唔好俾佢 ...

唔係間間都有咩?? 我家姐個女之前讀康怡...

原帖由 wttcly 於 09-1-8 11:33 發表
想問下邊間維多利亞呀?

I think some school will have individual interview for this case, so u should better to confirm with the school.

原帖由 hksugar 於 09-1-16 17:40 發表
我阿仔是大仔,2/2出世,如果幫他報n1,好多學校都要等他足兩歲先收,但收生的時間是10月左右,這我仔仔未要等得久先可入讀lor??
‹ 上一主題|下一主題