用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

各位好....

我的女兒將於9月入讀聖大, 大家好!!!!

Callas,

你的小朋友將入讀那一班??
你剛有小朋友想找陪月??

原帖由 Callas 於 09-7-9 10:54 發表
[quote]原帖由 JoJo 於 09-7-9 09:11 發表
Hi Callas,
歡迎加入這裡.

在此要說唔好意思. 我見你在這裡貼了一個有關查問陪月的帖. 因與幼稚園 Topic 無關. 我 ...

真係同一班呀!!!!!!!!!!!!
我要幫你問一問...有資料我pm你啦....

原帖由 Callas 於 09-7-9 13:25 發表

上幼孝呀, 你小朋友那呢? 可能係同班同學仔喎
係呀, 有冇好介紹呢?

我住quarry bay....所以要搭校車...
其實我都擔心囡囡會喊得好厲害....但係無辦法....
宜家一見到有小朋友搭校車就會話比佢知....不斷灌輸要佢自己搭校車...嘻嘻!!!!!!

原帖由 Callas 於 09-7-13 19:53 發表

咁快揾倒同班同學仔, haha,Nice to meet u
你會自己帶返學定坐school bus lei?
我會自己帶, 希望唔cry咁多日啦
好呀, 唔該sai你呀...........

JoJo,

多謝你!!!!
我都會明白要讓他們學習獨立...只是好擔心她會影響到其他小朋友....

原帖由 JoJo 於 09-7-14 15:30 發表
七點半, Callas,

我明白你地既憂慮. 尤其係開學初期. 一定諗佢地搭車會點. 返到學校會點等等. 我係在職媽媽, 所以我唔可以常常送個仔返學.

你地放心. 跟車姨姨好好人的. 還有學校的老師會留意小朋友情況.

初初 ...

我想請問有什麼課外活動可以選擇??

原帖由 BoBo1021 於 09-8-21 23:01 發表
當然要交學費啦, 好似係一星期一堂, 詳情唔太清楚, 因為我家小姐仔返上午班, 冇參加過校內課外活動, 只參加小蜜蜂.

明天便是迎新日...有點兒緊張...不知道自己夢寐以求的幼稚園是怎樣??!!

原帖由 Jomei 於 09-8-27 21:33 發表
多謝bobo1021的解答
囝囝就來開學
希望佢能適應到學校的新生活

請問你的小朋友讀什麼班??

原帖由 iadalovebb 於 09-8-28 15:46 發表
same as you...

請問手冊需要包嗎?

今日派了手冊...我想請問要不要用包書膠包起它嗎??

I will attend ar...........

原帖由 Jomei 於 09-9-10 18:26 發表
你地會參加開學祝福禮嗎?

我想請問各位家長….下雨天可否穿雨鞋??

有呀...我個女話比我知食咩茶點...玩咩玩具....
昨日派左一本普通話書...佢就即刻用普通話講"王老師"...好得意!!

原帖由 MiniDumbo 於 09-9-16 14:02 發表
你哋小朋友返學開心嗎?有冇回家分享下他們和老師所做的事呀?

你個仔無事嘛?? take care!!!!
講真見到佢地返學開心...自己都放心!!!!

原帖由 Jomei 於 09-9-21 01:27 發表
我個囝返學都好開心呀
放學一落校車就同我講佢今日係學校食咩茶點,玩咩遊戲..
呢幾日阿囝都無返學...估唔到咁快有得學普通話啦...

哎呀....我無帶wor....睇下今晚返屋企幫佢收拾書包時會唔會有老師留言話欠帶書先.....

Callas, 你囡囡有無講班裡面有些男生好惡...將人地d玩具掃落地...我聽我個女同佢同學講有這樣的case...我問佢地有無講比老師聽佢地有好似唔識答我.....

原帖由 Callas 於 09-9-21 23:13 發表

係喎, 明天可能要帶wor, 因上星期打風, 所以先至星期三派, 但係又無貼星期ニ(2字)貼紙wor.
帶咗先啦, 費事要用時無書啦........

我的女兒是讀上幼孝....
我有參加義工隊不過係選擇左paper work....因為我要返工...
我見手冊寫生日會要帶自己袋及隻杯...仲有會提早放學...不過, 我會帶埋白膠套...應該都無咩野要帶啦....嘻嘻!!!
我個女好期待生日會...唔知到時會點呢??
點解咁唔小心整到腳呀...anyway希望佢快d好返...參加生日會呀!!!!!

原帖由 Jomei 於 09-9-22 17:58 發表
你囡係幼上義班?
想問下星期五個生日會有咩特別要帶架?
你地有冇參加家長義工?>

其實第一個星期返學時我都見到有個男生打人...不過, 男孩子就真係比較活躍小小....

老師知道就好啦....

原帖由 Callas 於 09-9-23 10:32 發表
Callas, 你囡囡有無講班裡面有些男生好惡...將人地d玩具掃落地...我聽我個女同佢同學講有這樣的case...我問佢地有無講比老師聽 ...

七點半,

有呀, 佢話佢地打人, 比老師話
我囡話有講比老師聽 ... [/quote]

嘩!! 有好多野食?? 仲有禮物...小朋友一定好開心.....

原帖由 BoBo1021 於 09-9-23 21:57 發表
生日會只係帶自己既袋, 帶杯/毛巾盒, 唔洗帶白膠套, 佢哋好多野食架, 仲有禮物添.

Bobo1021我見你都經常解答家長難題....我想請問你知唔知有家姐係度讀緊....細佬係唔係比較容易入....還是學校係獨立處理??

因為interview快臨近...但係我個仔講說話不靈光...有時又唔肯答...連人地問佢叫咩名....我教佢佢都係唔講...所以有d擔心!!! 如果佢d表現咁差就算有家姐係度...我怕都唔得.....

原帖由 BoBo1021 於 09-9-24 21:16 發表
如果有家姐係度讀, 應該係多數會收既, 放心啦.

我想請問昨天派了一份學習包….其實仲需唔需要每天帶回校呢??

原帖由 BoBo1021 於 09-9-24 21:16 發表
如果有家姐係度讀, 應該係多數會收既, 放心啦.
‹ 上一主題|下一主題