用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港靈糧堂幼稚園 vs 天主教聖瑪加利大幼稚園 ...
樓主: Callas
go

香港靈糧堂幼稚園 vs 天主教聖瑪加利大幼稚園 [複製鏈接]

我會選聖大, 因為我參觀過學校, 感覺都ok, 而且我睇過派位, 聖大就比較集中, 而靈糧堂就比較散d...

原帖由 Callas 於 08-11-9 22:37 發表
各位,

你會揀那一間呢? 請give comments! Thanks!

我想請問smm的k1大約是學什麼??

原帖由 BoBo1021 於 08-11-11 13:48 發表
SMM係活動教學, 小朋友從遊戲中學習, 功課幼班每日一樣, 唔算太多, 每班大約二十幾至三十人, 但係有3位老師.

K2 上學期定係下學期開始寫字呢?? 另外, 聖大因流感要停學, 你小朋友有沒有受影響? take care!!

原帖由 BoBo1021 於 08-11-12 23:55 發表
SMM 既K1唔洗寫字, 功課係畫線, 填顏色等, 有親子功課, 父母要幫手找資料俾小朋友回校同其他小朋友分享.

到K2每日要寫一頁中文字(大約20個字), 及一頁英文或數字 (大約10幾個字).

K3好似要小朋友學寫手冊, 每星期 ...

嘩!! 好厲害!!! 但有沒有小朋友做唔到??

原帖由 BoBo1021 於 08-11-16 10:24 發表

佢哋上英文堂係要全英語對話架, 普通話亦一樣, 連平時小朋友見到英文或普通話老師, 都會用英語或普通話叫老師架.

咁都唔錯...我見有好多人都話聖大唔錯...我真係有d擔心女兒考不到或又是下午班...

原帖由 BoBo1021 於 08-11-17 13:33 發表

小朋友適應力好強既, 多數都會好快適應.

我昨晚看見女兒學校的report...原來佢地n1已經要讀英文, 中文, 常識及語言訓練...我見女兒都算跟到, 所以我想問聖大程度深唔深, 每天的schedule又是怎樣??

原帖由 BoBo1021 於 08-11-17 22:11 發表

隨緣啦, 唔好俾壓力小朋友呀, 只要佢鍾意間學校, 佢就會讀得開心. 而你就可以放心啦.
‹ 上一主題|下一主題