用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學   [複製鏈接]

李大人 發表於 19-2-21 19:32
新聞出咗,如果係真,好恐佈

係!

https://topick.hket.com/article/2276977/?r=mcsdfb

Mrs.Luckycat 發表於 19-2-21 21:51
耐人尋味

迷底一路開緊,已經有傳媒影埋當日受傷醫生寫的醫生紙。

其實, 今早我在yahxx news 留言版, 見到另一個培小已畢業學生家長說佢個女都受過相頖似欺凌的情況....

shelliemaymayma 發表於 19-2-23 00:28
我係講緊蘋果新聞d家長護校d 料,可信性好低。
1. 話受害者有份打交,當受害者有份打,佢一個打10 個?  ...

最好修改下幅圖上的不雅字眼先。

applebot 發表於 19-2-25 14:08
其實大家語氣帶有不同文化,思想不同,有人講說話唔啱聽,一定有。
我唔係培正家長,但將心比己,自 ...
x 2! 

Yanamami 發表於 19-2-25 15:33
校內事,要同家長交代,多数都係內联網交代。
真假都好, 點解唔可以清楚交待? 咁咪對學校, 在讀學生和家長, 同事主咪更好?

回覆樓主

奇就奇在X係打人嗰個的話,乜會轉左校之後仍然每晚發惡夢嘅?咁我亦都好奇怪如果X係打人在先,其他同學嘅家長唔會報警嘅咩?又真係幾耐人尋味? 成件事嘅着眼點係學校究竟當日點處理?成件事嘅來龍去脈係點㗎?如果唔係個家長咁無助亦都唔需要搞到今時今日嘅事件,有冇社工跟進?希望教育局插手去跟進呢件事情,同時希望呢個小朋友可以盡快忘記以前嘅不快。
https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/297807/%E6%A0%A1%E5%9C%92%E6%AC%BA%E5%87%8C-%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E5%AD%B8%E7%94%9F%E7%96%91%E8%A2%AB%E5%90%8C%E5%AD%B8%E6%89%93-%E5%AA%BD%E5%AA%BD-%E4%BD%A2%E6%99%9A%E6%99%9A%E7%99%BC%E6%83%A1%E5%A4%A2%E6%9C%89%E8%BC%95%E7%94%9F%E5%BF%B5%E9%A0%AD

hkpapa852 發表於 19-2-25 14:42
即使情況屬實, 相比幾年前葵青區某津校, 只係小事一單, 人地當年又係大把家長支持學校, 最後涉事既教職員亦 ...

我完全理解每一間學校都會有欺凌嘅事件發生,爭在係事情係嚴重性有幾大,如果培正呢單X係比人打而受傷,就已經唔係單純嘅欺凌, 呢個係涉及刑事事件,如事情是發生過,警方理應開file 進行調查。

b3410 發表於 19-2-26 08:58
其實我都唔明點解當時報警不過不被受理?如果當時有record, 依家簡單好多,對雙方都公平。 ...
如果學校當時選擇大事化小, 小事化無的心態, 又已經採取沒淡化成件事...事隔一年, 大家認為學校會再比D什麼回應大家? 而家先來調查, 唔通要拖到個事主考埋DSE 先...之後不了了之.
呢件事一日唔攪清楚, 對事主, 學校..和在讀學生家長都好唔公平.

b3410 發表於 19-2-26 12:26
點解你覺得是當時學校大事化小,小事化了心態?也可能是事主無事生非,小事做大?兩個極端可能性都有,暫時 ...

大家平心討論,如培正家長谷所流傳的一切都不代表是事實,何嘗你們已判了X是有問題?退一步看看,我一直都只是說教育局/警方應開file 徹查,有醫生紙有傷(無論是打人/比打)都是刑事啩?誰對誰錯,查過水落石出,對學校、X、涉事同學和其他在讀學生家長,都有個「清清楚楚」「公平」的交待。

MrBeast 發表於 19-2-26 12:36
有number 就代表報左la, 但報左唔代表會查同破案,同理報案唔一定要親身去police station, 可以打999叫差 ...

備案有RN 不代表警察開file 做野。

MrBeast 發表於 19-2-26 12:43
都話保障自己law, 做乜你地成日睇d唔睇d姐

嘻嘻,係係係,我哋要理性討論

tkinwong 發表於 19-3-2 19:24
蘋果剛才報導,警方回應現在是以普通襲擊罪調查,是家長報警,但好似無講清楚係邊個家長報警。
...

報道已經寫得好清楚,係退學男生家長報警,其中一段內文寫:「警方回覆《蘋果》查詢時確認,2月23日接獲一名男子報案,指其9歲兒子2017年在九龍城區一間小學被同學襲擊,案件已列作「普通襲擊」,交由九龍城警區刑事調查隊第七隊跟進,暫未有人被捕。」

mcl203 發表於 19-3-3 09:34
現在可能已經變成最適合既方法去弄清楚投訴是否事實存在,好過部分家長以第一身身份去護航,事情未搞清就 ...

Agree,經警方調查,就會清清楚楚。
‹ 上一主題|下一主題