用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (旺角)德萃小學有 offer 報到區
樓主: lulu0307
go

(旺角)德萃小學有 offer 報到區   [複製鏈接]

cy210 發表於 18-11-16 17:14
你又知係僥倖?  你係教育局做? 申請牌照都可以有僥倖....

你有冇搞清楚前文後理?我有個朋友擔心了一整個暑假?!雖然最終順利開學,其實佢對呢間學校都不是正面評價,詳細內容就不便這(emoji)說,努力會考插班出其他小學。

hkpapa852 發表於 18-11-16 18:12
再查翻,朗思原來都唔係牟非利機構,即係兩個Case係一樣

哦,咁教育局局長應該一視同仁處理違規的學校。

b3410 發表於 18-11-17 19:15
質疑的原因是,因為見到之前有貴校家長質疑校方的做法。跟著又爆出新校舍偷步收生,學校未正式註冊已經收取 ...

我只是覺得有人認為不影響到自己,話知佢如何走法律罅。但是而家EDB審批呢間私營學校牌照時,有冇考慮到土地用途是否違規?呢個係關乎到公眾嘅問題喎!

hv245 發表於 18-11-18 00:51
回覆 Felix223 的帖子

這幅地的土地用途是辦小學, 亦是正正式式批出收費証明書. 你們就只懂以假設及未知是 ...

你發完癲未?
好像呢位家長不停side track 其他野去攻擊人?
無咩必要唔好引用我。

hv245 發表於 18-11-18 01:12
發顛?人身攻擊喎!何來發顛,何來side track? 乜唔係你問土途用途咩?你唔知土地用途係乜就話是否違規, ...

我一直只是討論間學校的申請牌照手法。之前咪有人一早詳細講解過,自己look番呢27版內容!你自己檢討下自己講過咩?我無興趣花時間玩gap 圖,不過你可以喜歡慢慢edit / delete。

hv245 發表於 18-11-19 09:09
此幾位資深會員由三月開始,在不同關乎德萃及朱校長的post 都持相反意見,本來亦是平常,如你所言所有討論 ...

呢位家長,記得唔好delete/ edit 呢個留言!既然你要不停䕶短,我亦一早表明我朋友正是旺角德萃用家,唔係佢好像你說好滿意學校,係不滿!現在已經想盡辦法想轉校,不過我之前已經表明不欲在此說!由始至終,我比較唔欣賞個學校申之請版照手法問題,違規就是違規,今天唔追究,不代表他日會沒事!你認為自我感覺良好,唔代表呢件事係依規矩去做。呢個係牽渉公眾知情權問題,我只是針對呢件事,你就不停人生攻擊?什麼維園阿伯...其實是否涉及你私人利益,好擔心突然學校被停學會點?討論區是給大家討論,不合你們心意,就要滅聲?呢度EK間間學校都會有讚有彈,好不好咪自己分析。

vline 發表於 18-11-19 12:36
維園阿伯是我講的。 事實幾位資深會員只是想 快快趣趣令政府將旺角分校, 甚至德萃小學 除下牌,然後等所 ...
即係什麼都是先斬後奏??  你地而家只是打橫來...對嗎?? 當日你們明知學校在土地上有土地違規的問題, 都不理一切去註冊....
哦....我終於明白呢D身教...
‹ 上一主題|下一主題