用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會曾肇添中學的家長
樓主: summer01
go

聖公會曾肇添中學的家長 [複製鏈接]

我就在曾記由中一讀到中七喇(都應該有資格講幾句野吧 ), 想當年中一至中三我平均分六十幾, 考全班18-20, 屬中游分子, 佢D卷係好深, 勁多陷阱, 但當我地去考會考時, 覺得D卷好淺! 舉個例, 我數位係超差, 全班第尾, 總分得3X (所以我平均分被拉低好多), 到會考時都等死架喇, 點知竟然拿E(9), 合格都好開心, 仲要唔係E(10), 所以回頭諗起自己D數都未必真係差成甘, 可能係卷深問題!

課外活動我就有玩籃球同埋中文科活動, 有打學界, 功課唔算多, 但好多測驗, 老師都要同其他科老師度期俾測驗, 好多老師好有心, 自己出英文worksheet俾我地, 回想番, 老師真係好辛苦, 成日要改野, 出卷!

我中一時d同學係全級十名以內, 申請左之後, 就同二百人一齊去禮堂考入學試, 位就得十個! 每年申請入學時, 我都會見到好多家長天懞光拿晒成績表黎排隊, 當時都有D自豪架!不過已經十幾年前, 宜家係點入學我就唔清楚! 不過d老師流失率好低, 個個都仲有教!

讀得辛唔辛苦?我老死就好緊張成績, 一放學就飛奔返家溫習, 我就好懶, 鍾意行下新城市廣場, 成績就一直中游, 會考死好命, 突然考第二, 所以入返原校, 真係好彩! D同學都難以置信!

有咩問題歡迎問我呀~我好熱愛呢間學校同老師~讀得好開心!

原帖由 summer01 於 09-3-23 10:25 發表

多謝呢位舊同學的意見, 既然你咁喜歡呢間學校, 相信老師應該都很照顧學生. 因為我都希望我小朋友能入到.

唔知而家的面試係點呢, 你仲會唔會有呢方面的消息? 又或者其他現在讀緊的同學家長, 你地仲記唔記得呢 ? : ...

無錯,我唔可以講全部老師,但大部份都係好錫學生的,成日都會有舊生返去探老師,師生關係好好架!

唔好意思,我唔知宜家面試係點喇,全英文既話應該好難,不過佢始終係英中,英文唔好既話,入左都無用,我有個中一同學,小學成績好好,數學全校第一,校長推薦入黎,但黎到英文第尾,終於所有科都跟唔上,除左數學,最後中三俾學校飛左出黎!佢下場係在出面讀到中五就出黎打工,我成日覺得如果當初佢係讀中中,佢一定唔會有甘既下場!

原帖由 summer01 於 09-3-26 12:19 發表

聽完你個例子,可見選校真係好重要,不單要學校好,最緊要係夾小朋友,如果唔係真係害左佢,好擔心呀!

係呀,我呢個同學以前係我好朋友,睇住佢愈來愈放棄自己學業,個人又自卑,我覺得好浪費左佢!
讀band 1 都要量力而為,否則會抱憾終生!
‹ 上一主題|下一主題