用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇保良局林文燦英文小學家嘅長呀!!入嚟傾吓吖~~ ...
go

有冇保良局林文燦英文小學家嘅長呀!!入嚟傾吓吖~~ [複製鏈接]

回覆 # 的文章

Hello Phoebe.T,

妳咁快就比人知道妳係邊個既媽媽, 咁第二時要係度講下學校既壞話會冇咁方便呢 ~ 因為有老師知道 BK 的, 呵呵呵 ~

我囡囡有份去下個月嘅校際遊戲比賽, 而家留校 Traning 就好似多左堂 PE 咁, 真係幾好玩

回覆 # 的文章

Hi yiu_mimi,

暫時功課不多, 我呀囡通常做二個小時左右, 做咁耐係因為數學 / GS 同英文的功課, 我要佢讀一次, 然後同佢解一次 ( 同埋想佢的英文快的上手), 以保證佢明白所學及加深記憶 ~

我唔擔心升中問題, 因為都要睇呀囡成積同佢自己意向, 我自己就想顏寶玲

回覆 # 的文章

NT27,
聽講而家的准官校學英文都不淺的, 林文燦就比一般高半年, 同埋真係大把機會講英文; 目前冇拔尖補底 .

yiu-mimi,
我小朋友而家係 P2, P1 升上來的. o的老師唔係唔好, 不過不是太好, 我係講的 follow up, 佢地好 nice 不過唔夠交帶.  ( 其實今年新來的老師我係一個都唔識 !  我也是帶小朋友返學的! 至於家校合作, 我覺得去年感覺好的, 因為定期有家長會, 舊校長比較親民 ( 親家長 ); 今年學校比我感覺係比較 cool, 不過見到新校長對小朋友的關注是多了, 經常親自帶小朋友排隊及和他們談話 !

唔係一舊飯,
跟出面的直資相比, 暫時應該比較易入的, 因為真的很新及校舍小 ( 很多家長不喜歡校舍小 )!

回覆 # 的文章

NT27,

其實我囡的英文是很弱的,因為過了一個愉快的幼兒園生活, 加上家長英文也不好 @.@ 所以她很多時是不明白的, 唯有在家同佢讀多的課文, 好彩 YAHOO 字典好幫到手, 唔識讀都問題不大 ! 而家希望讀多的再加上學校既語境, 佢會快的上手 ! 其實佢都開始會講下英文.
而校長方面, 沒有任何消息 ~

唔係一舊飯,

面試方面真係唔清楚, 因為我係第一班, 報名人數不多, 要求也少 ~  而家可能會緊的 ~ 不過唔洗驚, 起碼學校未出名, 唔會咁大個 NOSE, 係咪 ?
‹ 上一主題|下一主題