用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 聖文德天主教小學 (鳯德)
樓主: QQ_Monster
go

聖文德天主教小學 (鳯德) [複製鏈接]

醒目開學勳章

咁係咪要有人向板主申請先得架.  

原帖由 加而晴媽媽 於 11-7-20 23:11 發表
我地而家夠資格嚮小學一覽開專版未? 好緊張~~~~

醒目開學勳章

果位人兄成日係BK扮專家, 但係D資料又唔arm, 我成日都想回 post, 不過又癈事聊交嗌.

最經典果次係有人問錦泰有幾多人可用聯校位人保一, 佢答話"全級頭20名保證人到", 跟住有人再問下, 佢就話係聽講番黎的, 唔知係唔係真的.  我第一個反應係 : 嘩! 係網上講D野真係唔洗付責任的.
唔知呢位人兄會唔會入黎睇到我話佢, 跟住黎反激呢

原帖由 superyen 於 11-7-20 23:31 發表

妳都見呢..無小孩都知道那校好..又知我地聖文德傳統d...好厲害

前兩日回校發現學校飯堂、1,2,3樓都裝修,好大工程~如果飯堂有冷氣d小朋友開心死kakaka ...

醒目開學勳章

我地個 topic 沈到好底啦, 大家多D留言啦.

尋晚我參加左夜探營火蟲, 見到好多營火蟲, 呀女好興奮, 好開心, 幾得意架, 大家有冇試過呀!

原帖由 superyen 於 11-7-27 11:17 發表
有呀~不過果時個ac唔記得左個pw~ kakakaa~妳都改了ac嗎?

醒目開學勳章

Hi QQ_Monster,

我自已都係第一次睇到營火蟲呀.  
我係參加D褔利機構+旅行社攪果D one day tour.  去大埔鳳凰蝴蝶保育區睇, 睇到8:30 pm 到走人, 其實如果再等夜D會仲多, 同埋宜家已經係尾聲, 要去就快D啦, 你試下 search 下 D local one day tour 睇下仲有冇.

原帖由 QQ_Monster 於 11-8-1 16:49 發表

hi TungTungB,

我都未試過喎, 我都想同阿仔去睇下, 請問你係邊度參加架? 會去到幾夜,是否要住camp?

醒目開學勳章

OK 喎, 貼了蚊貼, 我老公勁野蚊的都沒有被蚊針到.

原帖由 QQ_Monster 於 11-8-2 15:23 發表
TungTungB,

會唔會好多蚊架?

醒目開學勳章

Hi QQ_Monster,

嘩! 你好勁呀!
不過可能我個人比較騰雞, 我覺得夜晚晚去呢D巟山野領D地方, 多D人去會好D, 同埋安全D.  

原帖由 QQ_Monster 於 11-8-2 16:06 發表
Thanks. TungTungB,
我找到這裡有導賞團, 可能會join或者自己去.

http://www.ecotourism.org.hk/

醒目開學勳章

其實我都唔係好清楚, 不過據我了解, 學校以往一路都沒有精英班制, 一向編班都是平均分配, 而英文班就係近呢三年先有, 即黎緊9月會係P1- P4 都會有一班英文班, 其實學校不是標榜英文班=叻班, 只是呢一班的主科教學語言係英文.  等小朋友可以有多D機會接觸英文, 老實講, 可能英文班仍是新嘗試, 學校係簡人方面不是十分成熟, 而事實英文班同學D成續都係比較參差的.

係今個學年開始 (即 2010-2011), 學校開始用英文科成續黎分班, 佢地話通常英文科成續好的小朋友, 其他科成續相對都會較佳, 當然學校沒有名正言順話呢班係精英班, 只係話將成續相若的同學編埋一班, 係教學安排上會好D, 可以因才施教, 而對成續稍遜的同學可提供較多支援, 對同學黎講得益亦係最大, 但係我地家長眼中, 呢班當然就係精英班, 而下學年除 P1及其他英文班外,相信都會原用呢個方法分班啦.

原帖由 yiuyiu730 於 11-8-3 17:08 發表
QQ_monster,

好耐無上BK, 要頂下我地個POST先得,以我所知,其實之前一直都係全級得一班係英文班,阿女小一入去時就IN過阿女同家長,之後就讀左英文班,到左二年級就無左考試,只有評估,之後好似有張通告話用英文科成績黎 ...

醒目開學勳章

呢樣野我覺得係睇小朋友的, 我個女從不會因為低分而唔開心的.  有時我都唔知咁樣係好定唔好, 好係佢成日都可以咁開心,唔好係佢好似一D好勝心都沒有, 對自已好似冇乜要求咁.

原帖由 superyen 於 11-8-4 00:24 發表

精英班=壓力班...我讀左一年這班得出結果是比其他班有壓力...老實在這班真是相對要出力好多...佢地人數已經是最多..成32人..上堂很嘈..我試過在門口看佢地上堂..老師有老師教.同學有同學傾計...回來什麼都不識... ...

醒目開學勳章

我呀女好呀Q精神, 有時我話佢點解咁低分, 佢應該可以做好D, 佢就會話呀XX, XX仲低分過佢, 佢永遠都係用D差的來比較, 唔會同D叻的比較.

原帖由 yiuyiu730 於 11-8-4 09:36 發表
又再補充一下先,同意TUNG TUNG B 講學校一向都無提及有精英班或刻意標榜英文班D同學特別叻,因平時同校長或老師傾開,佢地都好特別關注D 學習需要大D的學生,亦會有較多資源協助佢地,呢點我有次係會議上有特別讚賞,因我 ...

醒目開學勳章

係呀, 我地都有考, 不過就唔係用黎分班.

其實係HK讀書真係好辛苦, 講真間間學校都係想谷班叻學生, 幫學校增光, 升高D個 band 1率, 老師的performance 或多或少都同自已學生D成續掛鉤, 佢地為博表現, 就只可向學生施壓, 班學生成續好D, 老師都威D啦, 我諗大部份學校都係咁, 呢個只可怨HK的教育制度.

原帖由 superyen 於 11-8-4 01:41 發表

我個女好在意老師說話,一向派卷是由最高分派起,有位同學次次都在頭3名..有次全班考得好好最低分那位都81.5分..派卷時這位小孩是最後派..後來小孩喊了..大家都在安慰她..原因不是佢考得低分喊...佢份卷都有94分... ...

醒目開學勳章

其實讀書真係好似跑馬拉松咁, 佢地宜家先剛開始跑, 仲有排跑, 我地都唔可以永遠拖住佢地跑, 應開始放手, 等佢地自已跑, 跌下都未必唔好.

原帖由 superyen 於 11-8-4 22:13 發表
或許我是在外地讀書,我這兩年真是感到前所未有既壓力,要keep住佢六年,我就要keep好自己eq 我個女踢一踢先郁...佢都是每次低分就會說呀邊個邊個仲低分過我 有時叫佢溫下書,佢個衰豬就話識啦唔駛溫. ...

醒目開學勳章

8:05 am......................

原帖由 黑魔鯉 於 11-8-8 13:27 發表
想問下番學番幾點架~~~

醒目開學勳章

冬夏季校服都配黑皮鞋, 運動服就配全白色波鞋.

原帖由 黑魔鯉 於 11-8-20 00:44 發表
oh~~thx...因為我小朋友今年先番小一...唔係咁清楚...仲有想問夏季校服係著黑色皮鞋定係白色波鞋的?thx
‹ 上一主題|下一主題