用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RC收左我個女,唔知讀唔讀好,請比意見.
樓主: 豬爸爸
go

RC收左我個女,唔知讀唔讀好,請比意見. [複製鏈接]

原文章由 puifun 於 08-1-31 18:45 發表
想中文及英文都兼備, 但係又唔想課餘時間講廣東話, 會唔會好矛盾呢

呢啲係唔可以避免, 就算送個小朋友去外國讀書, 有中國人嘅地方, 只要佢哋識講廣東話, 都會用廣東話溝通, 我啲兄弟,堂細佬妺都喺係外國讀書,  ...

Very good point and it is very true

原文章由 mrose 於 08-2-1 13:04 發表

RC的YEAR 1,我沒有想得那麼長遠,只想女兒入讀一間她喜歡的學校,在沒有太大壓力下順利完成小學中學階段,至於將來我有能力而她又有想繼續讀大學,我就送她出國,她無心向學就出社會做事,也不敢太大期望,因為自問沒有花太多時間 ...

你既長遠定義都幾有趣,
但你字裡行間又好似講緊另一套,
"沒有想得那麼長遠.......只想.....完成小學中學....
大學...........出國...........做事...."

我咪好短視
我只想個小朋友講比我聽佢今日"開心"

:恭::喜::發::財:

原文章由 mrose 於 08-2-1 20:12 發表

短視和長視很因人而異,每一個人都有自己的憂慮,任何父母有能力的話,都想給兒女最好的。

agree~agree~

好似長江七號裡面既小狄老豆咁

原文章由 mrose 於 08-2-15 16:05 發表
既然你這麼偏激,我也不方便再打擾了 也請你不要對我的發表有任何意見或反應。拜託!
Mrose

仲話人偏激,夠膽色

:;pppp::;pppp::;pppp:
‹ 上一主題|下一主題