用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神召第一小學並非特殊小學
樓主: kwankyliebaby
go

神召第一小學並非特殊小學 [複製鏈接]

它祗是一間神召會經營私立小學。
學校並沒有受政府資助,老師沒有接受特殊培訓。

老師校長主任乃非常信乃基督,凡事都以基督為榜樣。

1    0    0    0

回覆 STH 的帖子

完全正確。一班九位同學,已有四位同學有不同的學習需要。
正如我之前發佈,該校祗是一所私營小學,老師們並未有接受政府培訓。

故可以想象情況。

Miranda_Ho  你怎知老師未有接受政府培訓?   發表於 15-5-14 17:45

回覆 fishchow 的帖子

恭喜!那你女現在在那間中學就讀?
我外甥還在讀,但聽我姐姐說他打明年轉校。

回覆 kerkermui 的帖子

若SEN的比例多,正如之前所提及學校沒有資源,只憑愛那便愛莫難助。對老師,一般學生及SEN的學生也不公平。加上該校己運作超過十年。教會對校長及校長亦肴望有所發展。那自然對老師有一定壓力。
老師也是普通人。雖然每個都稱自己為基督徒,人有情緒、偏好或本身打算理所當然。那些壓力投射在學生身上,祗令學生無所適從。

我姐姐和姐夫都是盡力向孩子解釋老師的要求、勸他多忍耐但孩子愈來愈不快樂。那便是要離開的原因。

回覆 大件仔 的帖子

既然校長講明唔收SEN學生,為何要收我外甥?依家又比咁大壓力個細路。我家姐同姐夫清清楚楚話比校長同佢太太主任知個細路有遲緩。校長太太即主任仲話自己有經驗等等。

回覆 STH 的帖子

我家姐為咗個仔已經失眠兩個月。佢瞓唔倒就打比我傾偈,所以我都好煩。希望可以係呢倒話比大家知呢間唔係特殊小學。超小班和一級一班都祗是該校在發展中的一個過程。少學生亦唔代表老師會關顧有學習需要的學生。有D事我聽番我家姐講,我都覺得好離譜。不過我無証無據,我就唔會係道講。
我希望幫佢個仔找到學校吧!我外甥發展遲緩語文能力低,但數學一方面就强。很靜亦重來沒有操行問題。

回覆 virgokaren 的帖子

其實一個普通細路都有唔同的學習需要。可況已經評估咗係需要SEN細路。其實佢哋依家祗係想收番D一般能力同信基督細路。我自己都有個資優的細路,不過我從來未有考慮神小啦!

回覆 大件仔 的帖子

我都好唔明。佢中英文跟唔上。或者經常比有D人話係白痴仔。
算啦!我家姐叫我唔好再講。費事會影响個外甥,因為佢仲讀緊。

都係個句神小唔係特殊小學。講清楚比大家知,亦叫大家有不同SEN唔好試啦!

多謝以上洋房主人高見!

覺得藍爵的意見比較中肯同實際!讚!
‹ 上一主題|下一主題