用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

佢哋都練得好辛苦架,比賽前一日既最後訓練,阿仔返嚟話比我知佢哋比Siu Sir丙咗一鑊,話佢哋唔專心,其實我相信老師係唔想佢哋“臨尾香”,依家總算有個交代....真係唔好睇小呢班青蛙仔....

原帖由 sac.wen 於 2009/11/24 23:16 發表
好叻呀, 恭喜哂

唔止班細路要學,我都一樣

原帖由 Ben2003 於 2009/11/25 00:33 發表
努力奮鬥,小朋友是要學習的,是要經驗的,尤其在小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08階段。

...

同意...希望各位姐妹合作...

原帖由 sac.wen 於 2009/11/24 23:39 發表
借p4 的溫馨提示過黎貼下...

+++++++++++++++++++++++++++++++
想提醒一下各靚媽及有受惠於梳化資源的大家

worksheet 始終都係老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb= ...

thanks so much..

原帖由 littlehipo 於 2009/11/26 10:40 發表
Dear all,

The Hang Seng Table-tennis has uploaded the list.

http://www.hktta.org.hk/hstta/pdf/newgen_comp/BC.pdf

http://www.hktta.org.hk/hstta/chi/new_index.htm

聽日假期大家有咩節目???

你哋就好啦...我大女今日仲要返學,所以都唔去得邊...

原帖由 得意媽 於 2009/11/26 23:13 發表

ic, 我囡去咁多年op 都仲有興趣

上兩個星期2B班又係咁,所以都係冇得做,老師冇當我哋欠交,放心。

原帖由 YIYIKO 於 2009/11/27 09:15 發表

Hi all:

我看回一年級的閱讀冊,第18頁是[科研書 - 分上下學期交],會不會已交的小朋友老師就不會派回閱讀冊呢?
我未看囝囝的功課呀,佢放學直接上爺爺到。 ...

2B功課一問:

英文科老師早前派咗一首短詩比佢哋背,但阿仔唔見咗張紙,請問有冇人可以upload上梳化呢…..

唔該

1429,

thanks you so much.  原來佢哋今個星期五要背咗呢首詩嚟比賽,我都唔知..死唔死....

原帖由 1429 於 2009/11/30 17:21 發表
wasabb,

Uploaded.

原來你哋2A班巳經交咗...我哋B班下星期一交,不過我都煩緊點拎件作品返學校,如果比阿二少自己攞番去一定五馬分屍都似

原帖由 littlehipo 於 2009/11/30 23:09 發表
Dear 2A parents,

有關「地球是一家」模型, 老師是否已經在堂上評了分, 現在不用再交?

我阿二少尋日比老師寫手冊話佢仲未背熟,叫我監督吓佢...唉...我咪仲

原帖由 1429 於 2009/12/1 10:20 發表
wasabb,

唔水客氣, 我只知老師寫了手冊幾次話要背, 因為是for班際比賽, 不過我冇理佢, 因為佢話老師上堂會叫大家一齊讀喎, 讀下讀咪會記得, 所以我都好少理啦.... 但阿囝近排隔日就唔記得帶搿冊回家, 成日上堂遊魂, ...

8:15上床--->你哋好過我好多....我呢個時候先啱啱開始對功課...

原帖由 peony2002 於 2009/12/1 13:59 發表
1429,
你就好,6:30就收得工,雖然我女都係8:15上床,但我仲要勞氣埋餐飯呀!!我o個個一日用得最多時間,除左瞓,就係食喇!!

我阿仔份實工一路都仲keep住未交喎...???

但今日又唔見佢有寫手冊話星期五交....????

等我返去審吓個死仔包點解會冇寫手冊先.....

原帖由 kaka_c 於 2009/12/2 10:17 發表
阿仔份實工都係未交, 日日都帶返學.昨日佢有寫手冊話星期五交.

我個仔最憎上音樂堂(因為佢唔鐘意唱歌),所以佢返嚟一句都冇提過,好彩有你哋報料咋,真係比佢激鬼死

原帖由 littlehipo 於 2009/12/2 22:00 發表
jc_mom,

Same as 2A.

我今朝問阿仔係咪唔駛帶曬咁多堂書返去,佢話係有啲堂唔駛上,不過佢怕自己記錯會比老師記手冊,所以都係帶曬返去喎.....

至於唱歌,我都想知其實係佢哋自己揀一首然後背咗去,定係全部背曬再由老師點唱呢?

因為我阿仔話冇聽過老師話要背喎...

1429,

我都唔知原來舊年都係咁架喎....!!!!

唉...我個仔最憎唱歌,仲要佢背咁多首,我都唔知點死...

你個仔都好,剩係skip咗唔記得果啲字,我諗我個仔成首歌唱到好似諗經咁...冇眼睇~~

原帖由 1429 於 2009/12/4 08:54 發表
wasabb,

I also asked my boy this morning regarding the music assessment, he said teacher would assign which song to sing during the assessment individually which mean they have NO choice.  He even sa ...

1429,

same as my monkey la....唔知仲以為佢背緊首詩

原帖由 1429 於 2009/12/4 09:11 發表
wasabb,

what do you think if a song without beat?  The way he sings is "no beat", "not follow the beat",... etc... it is a bit difficult to know which song he sings if you got NO SPECIAL TALENT (haha ...

Good morning everybody~~!!

今朝為咗要護送地球安全到達學校,自己同阿仔搭車返去,一入課室巳經見到各式各樣既地球........好壯觀!!

哈哈...你真係走雞啦...因為我諗等老師比完分之後個地球定必比佢哋毁滅....
‹ 上一主題|下一主題