用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
樓主: kikicookie
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

冇諗過個topic咁多回應,唔想比人用小人之心,謝謝各位意見。
發覺ek都變左質,以前唔係咁樣,和諧好多,無論傾訴下又好,問意見都好,都會好熱心,唔會有咁多難聽說話。。。
   2    0    0    0

回覆 gigayan 的帖子

我小朋友同佢同學都係見直資,但以我所知,佢連自行津校都去左見但其實有間神校都收左,是否應該讓返D機會比其他同學呢.....

twhkleung 發表於 18-3-7 13:42
其实啲种情况碓实唔太好, 用你的case做例子. 假如学校真的两个都ok而只收1位同校, 而選了你小朋友同学, 最 ...
就係呢個原因呢,收佢間學校佢已註冊,亦表明唔會呢間,只是想見識下喎,怕只怕呢間真係只選一個,選左佢,我小朋友便冇呢.....

回覆 little_yolky 的帖子

其實我冇嬲,純呻下,唔明點解有人明知唔會讀某間學校都仲要去見,其實呢個行為係咪有d自私,浪費對方時間。其實整個遊戲我知點玩,我有兩個  已入讀中學,之前幾年都冇聽過會有人咁樣,純粹呻下分享下。
但其實換轉係我,明知有間top學校收左我,我一定唔會再去見其他學校,為他人著想。

回覆 王家爸爸 的帖子

整個遊戲點玩我知,純粹呻下,唔明點解有人會咁自私啫。明知自己就算收左都唔讀,top學校又收左,都係要見,係咪想証明自己幾咁叻,所有學校都收,定係真係咁得閒呢......

猴子爸 發表於 18-3-7 16:43
命裡有時終須有, 命裡無時莫強求
那位同学所做的完全是她有权利做的事,连去不去面试都要被看成是“自私” ...
都係個句我只係呻下,並唔係乜,但換左係我,我唔會咁做,但我知每人都有權利做唔同野,一開始寫左不喜勿插,唔鐘意睇可過主,那便功德無量....

猴子爸 發表於 18-3-7 17:02
我是看到很多回应都抱着这个心态才发声,你自己也不只写了一则回应吧。。。除非你事先说明要同意你的看法才 ...
我冇話你犯規唔比回應之類......其實呢度自由發聲,我冇得話邊個啱邊個錯,只係分享下,你好似好激動咁,你唔會係我所講其中一個啩....
再者,我應為我身教好好,唔需要你提醒,自問自己教得好好,小朋友做事正直有禮貌,老師亦有讚冇彈,我亦都唔係下下要贏過他人的人,請你不要以自己之心度他人之腹

ar_mak 發表於 18-3-7 17:34
你最勁,連人地最後讀唔讀都比你估中埋。

你係女皇,你話係冇嬲就冇嬲,你話係呻下就呻下。
對住呢D人真係無言,明明開個TOPIC只係呻下,點解變得咁極端。你唔鍾意可以SKIP個TOPIC,唔需要留低咁既說話,你..............
是有問題的嗎...........

twhkleung 發表於 18-3-7 17:58
再睇返樓主第一个post, 內容奇实都唔算激...

不過當灰色地常越变越大, 而大家又在各自只用自己立場講嘢,  ...
其實我只係平常咁講下睇法,唔明點解有人會咁樣留言....我並唔係葡萄,我好替人開心呢,有好OFFER,我都有祝福對方.....

猴子爸 發表於 18-3-7 18:08
sorry, 你对我留言的回应,一d都不平常心wo

我係平常心,只係你唔係平常心

Yanamami 發表於 18-3-7 18:16
知你係呻下……(BTW撩交嗌留言可以不回)

正有此意。。。謝謝你

asweetmom 發表於 18-3-7 20:33
樓主,有時間多努力,賣慘無用!

冇賣慘,唔覺得自己慘,係誤解左我意思啫。。。
‹ 上一主題|下一主題