用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Removed
go

Removed [複製鏈接]

醒目開學勳章

樓主,其實每個人既要求都係唔同,如果樓主係覺得無問題,點解會咁個咁既標題?是否你自己都過唔到自己個關先想有人認同?

講番我自己,我係唔會理其他人點講,但我都想自己個小朋友出去出面讀的比較好的既學校係因為想他好,絕對不是因為自己面子問題,因為自己眼見屋企附近既小學,校風很差,小三已經係街不停咁講粗口,好多big6同學,我返工時經過樓下間學校,的大6人同個仔返學個仔咳叫佢將的"Tam"吐落地下,試問見到咁你們會點?我自己就會諗我個仔唔可以讀這間學校lor....

醒目開學勳章

Total agree with you!!!!!

原帖由 BBR 於 08-11-17 12:23 發表
我想個女讀名校係因為佢地校風好,學習氣氛好(當然有害群之馬),但相比其他普通學校會好好多,我上星期至見到有間中學門口不遠處有兩個學生响到吸煙 ,跟住又有一大堆唔知咩人响門口等放學,我真係怕怕. 況且响 ...

醒目開學勳章

所以作為家長,唔通眼見自己屋企附近的學校校風咁差都會俾他們讀??我都好坦白講我屋企附近的學校我一定唔會俾我仔讀lor...

我有個鄰居大我個仔2年,之前好在我無聽佢講,讀屋企附近佢個仔間小學,佢個仔現在4年級,一說話就句句都有個助語詞(粗話),我問佢點解要咁說話,佢話個個同學都係咁,唔講就唔夠in wor~~~~佢呀媽現在都好煩,又轉唔到校,因成績唔得,唔知點算......

醒目開學勳章

但我們現在公司請SALES出廣告係要大學畢業的,但老細私下同人事部講明一定要HKU同CU畢業先會interview,其他大學畢業個的一個都唔會見就知道現實就係現實,已經唔同以前ka la

我現在間公司係int'l co...公司看人都係看學歷,我們同事食飯既話題都係講:新請番來個同事係xxU畢業ka...之前係讀聖心,st-paul co-ed ka...好勁ka....

而自己細個只係在一間自己屋企附近讀書,不出名的中學畢業,我現在深深體會到在這間公司俾人看不起既心情,當同事問到你在什麼學校讀書時無錯真的唔想講俾人知,所以現在有了小朋友之後大個都不想好像我現在咁.....

醒目開學勳章

好同意BBR既講法呀
到中學時先開始教就late la~~~~~

醒目開學勳章

其實你都可以咁講自己有一部份係為左唔想佢大個俾人看不起既心態,因為自己是過來人,我現在同呀仔搵左間校風好好同埋幾出名既學校都好身彩佢的成績都幾好,希望可以keep住啦~~~

原帖由 凱富路 於 08-11-17 16:16 發表
這不正是你“自卑”的心態投射在小朋友身上嗎﹖  如果他們沒有入讀名校﹐或入了之後跟不上﹐你又怎樣去教他們面對呢﹖
我是在屋村小學中學讀書 (現在小學已經關掉了)﹐
後來考上“名牌”大學﹐現在我也很坦然的告訴同事自己讀過 ...

醒目開學勳章

當然我們會好明白有的家長對自己的小朋友係學習方面只要開心便可以,其實這樣便OK LA.

而我自己就覺得我個仔如果唔同佢搵間好既學校係會影響到佢以後既出路...況且我們家長都擔心現金個社會係若干年後如果他們既學歷好似我們咁,分分鍾只可以做清潔同掃街你就驚啦

原帖由 ysnmama 於 08-11-17 16:43 發表
當然不一定是名中學畢業才能進中大/港大甚至外國著名大學. 但比例上是如何呢? 當然不是名小學畢業才能進拔萃中學/皇仁書院, 但比例呢? 當然不是名幼稚園生才能考進男女小拔. 但比例又是如何呢? 名校不是沒有壞學生,  ...

醒目開學勳章

HE HE~~BBR 我同你既諗法都幾相似WOR...係呢,你諗到俾呀女讀BIN間未呀?   
原帖由 BBR 於 08-11-17 17:06 發表
學壞一日,學好3年

醒目開學勳章

Wa~~~好勁呀你,我個人覺得聖心同DGS都唔錯....

我個仔小二ka la~佢係拔萃男書院附屬小學讀緊

原帖由 BBR 於 08-11-17 17:24 發表
德望同St. Clare's都幾鍾意,SFA唔諗,聖士提反唔比大抽獎唔諗,但我交左GH留位,下星期in 聖心,等緊DGS結果,好煩,間間都幾好,你呢?

醒目開學勳章

我見到呀仔學緊普通話時見到有DGS既學生好乖ka~~~
希望你女女可以入到啦~~~

原帖由 BBR 於 08-11-17 17:32 發表
我都想個女入女拔萃,太多人爭,想入都難,你個仔都好勁

醒目開學勳章

暫時唔收唔表示以後都唔收,俾我如果真的唔收,我會next year 再try,唔得就next year再try...

講真如果個呀媽一早同個小朋友諗同埋預備充足而個小朋友不是太差的話,就一定會有間好學校收,你們看看之前的媽媽都發表過自己都有幾間好學校係手,我係早2年同呀仔搵學校都係見8間有6間收,是看我choice那一間的.

所以話大家唔同目標咪choice唔同既學校lor~~~的媽咪認為屋企附近的學校已經可以得既話,咪俾政府同他們派位lor...我們這班媽媽覺得附近既學校唔好,咪自己去搵學校lor....我覺得絕對同面子問題無關係....

原帖由 凱富路 於 08-11-17 20:47 發表
如果GH﹐ SFA﹐ DGS 都不收你個女﹐是不是就前途盡毀呢﹖

醒目開學勳章

樓主講到自己的工作挑選請人時不會看重他們的學校背景,這點我不願置評,我只知道在我現在工作的機構裡,暗地裡選了名校出身既員工有好多,連我表妹她現在係HxBank做緊secretary都同我講她們銀行裡,bin間學校出來係直接影響她們的升職機會,我諗大家都應該明白事實個社會係要咁,大家咁辛苦去不停為自己的兒女搵間好學校無非係想他們大個條路可以好行的....我再強調:我們不是為了自己面子的......

不錯﹐我沒有讀過傳統選名校﹐但我的工作需要我接觸和挑選不同背景的大學和中學畢業生﹐我們所看重的﹐絕對不是他們的中學甚至小學是否名校。  也許我要拿我們的STATS去看看被選中的是否名中小學的畢業生比較多。

原帖由 凱富路 於 08-11-18 17:05 發表
首先﹐我在這個thread從來沒有批評人家讀和報名校﹐這個thread的標題和第一個MESSAGE也許寫得不討好﹐但我再說﹐我只是出一個引子﹐沒有硬說人家報讀名校就是要面子的意思。
同樣﹐我舉名校同性戀的例子﹐只是想帶出一般學校被標籤 ...

醒目開學勳章

絕對認同你的講法

原帖由 Eclipse_2006 於 08-11-19 01:22 發表
你沒有看重名校的因數, 因為你不是名校出身.  我本身只是一般學校畢業, 若有機會擔任招聘工作時, 一定不會看名校出身這因數.  

可是目前社會仍有部分專業或大公司, 把手入門的人, 都是名校生, 他們很自然先睇住自己 ...
‹ 上一主題|下一主題