用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好可惜,要放棄香兒⋯
go

好可惜,要放棄香兒⋯ [複製鏈接]

醒目開學勳章

me too.......因為出年小5呈分試好緊要,佢出年升左高班真係無左個half day....
我都諗住唱埋今年同佢quit...但佢堅持話要continue 唱,我都唔知點算....

醒目開學勳章

我小朋友出年升高班,想問下係咪如果不是升去高A同高B班既話就最好退團呀?因為聽人講香兒上到高班都係最top 係呢2班,有機會上concert choir,其他普通班唱都係waste time......

講真,如果真係dum time....1個星期train 3 hours wor....如果無前景我都會退團lor...因為上左5年級真係要用好多時帶間溫習

醒目開學勳章

原帖由 濤兒 於 11-12-7 23:49 發表
囡囡都係1月升高班, 3小時真係好長, 但囡囡好喜歡唱歌, 冇諗過退團.  我相信第一年升高班應該好難直接升去高A or B (如有錯, 請更正), 不過每年高A/B有人會升上concert choir, 而其他高班考試如果好的話係應該可以轉 ...

正確lai講,係中級如果唱得好既會升上中 2A班,果班係表演班,要求會好高,他們會係中 2A唱到老師認為可以升到高A,B班就可以,其他班應該唔可以直升concert choir...因為我知道係中2A班入面的同學都係果班唱左幾年都升唔到高A,B班最後只好give up退團.....

我個人就認為如果係普通訓練唱歌當興趣,no need 要3個小時training.....

醒目開學勳章

原帖由 TMMA 於 11-12-8 09:15 發表
我之前曾問過可否申請轉班去"就"我兩個小朋友可在同一日、同一個地點的相近時間內上課,
不用我一個返上午、一個返下午,一個在東、一個在西咁去上堂,
又或一個星期兩日在街等等等⋯⋯
但職員話升班後是兩班合併為一班,
每班 ...

應該唔係,如果中2A的同學表現係1般而又無特別技能(如識dance, violion,celio,MC),多數下年就會out,會去番普通高班,得果的就會continue係中2A度再浸多幾年wait 上高A,B.......

醒目開學勳章

回復 1# TMMA 的帖子

係中1時各班老師會係自己果班choice 1的唱歌好既學生上中2A(小兒就是這樣係中2A上左1年),裡面全部都係精英,好多音樂技能,如果1路唱得好既話就要再係中2A唱多幾年攞多的表演經驗(因為呢班係表演班)好多大型表演都係呢班出show....1路keep住唱得好既話就可以上高A.B 再跟住上concert choir....其他高班應該無機會上到concert choir...
小兒今年都由中2A降番出普通高班,佢很不開心,因為他同我講佢係好努力唱,但點都比唔到其他同學,佢話有幾個同學同佢1樣留唔番係中2A即場crying ah....
可能小兒無特別其他技能,只懂唱歌,所以無辦法再去高層次唱啦.......

醒目開學勳章

原帖由 C-Lai 於 11-12-9 23:14 發表

我有些不明白 -----> 請教一下, 讀左中2A一年後, 出年轉讀高班(是其他班, 絕不是A or B), 咁即係升班定係降班呢??? 多謝解答

現實的講,就係降班.......
‹ 上一主題|下一主題