用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不參加自選
go

不參加自選 [複製鏈接]

我個仔剛有直資收左 (仲學費全免添 ), 不過間學校有參加自行分配, 所以要填寫第一選. 我都會用第二選試報QC, 其實想睇下有冇得interview同難唔難(或扣門都易d呱).....

其實唔係成績唔上唔落先煩, 好成績既一樣煩, 除非成績加課外都好標青, 否則僧多粥少下, 自行收生收又唔多既情形下都會失敗(最衰係唔知自行收生楷段係咪收左), 就要等大抽獎, 需知道大抽獎係同一banding既學生都一齊抽, 就算top果班都已經冇左優勢, 以我個仔學校為例, 1~90名都係band1學生......好似我個仔咁, 佢成績算係幾好, 但因為地區問題(南區)冇乜津貼band1學校, 所以要跨區去揀校.
我地都報左兩間直資(都係用學校推薦), 反而諗緊入唔入form去其他學校.....

原文章由 polyuraymond 於 08-1-17 01:50 發表
好多父母都希望 仔女可以讀一所好的, 英文中學, 如果你是全級第一,二, 三 名, 咁就唔駛憂.. 但好多父母的子女的成績 , 都是唔上唔落, 如果唔好錯 , 抽中一些 不太好的中學 , 咁就麻煩 . 各位都知道 上到中學, 同學及 ...

小學? 田始
已收 : st. pauls college
原文章由 KK1001 於 08-1-17 13:19 發表

FatMumMun
請問你的兒子讀邊間?
thx!!!!!!!

有d學校有得申請減免, 我地入紙兩間學校, 由學校推薦(全級頭五名可被推薦), 有一間可申請全免, 而普通申請表好似可申請減費, 另一間都好似有獎學金, 不過好似唔係全免....

原文章由 fungyingying 於 08-1-17 16:13 發表
請問邊間直資學校可以申請免學費,依家報名會唔會太呢?請PM我。
Thank you!
‹ 上一主題|下一主題