用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考咗咁多間一間都冇.....
go

考咗咁多間一間都冇.....   [複製鏈接]

引用:其實自此一役後,+我本來覺得自己都算小谷啦

原帖由 carolmum 於 12-10-23 發表
其實自此一役後, 我本來覺得自己都算小谷啦...但原來1d都吾算谷
真係盤算緊,係吾係要宜家開始狂谷讀k1中既 ...
我認谷都冇用,到頭來仲傷心。我表姐個女,native speaker 英語,可讀出十多廿頁英文書,中文不錯,數學不差。公開比賽裝十個以上,結果乜second in 都冇,我也替他傷心

bbb330  :  發表於 12-10-25 14:23
cctung  面試/考試時又是另一回事.  但深信他日, 當她回歸到正常一般上課, 她會是出色的. 放心.  發表於 12-10-25 01:38
308  唔係Ma?  發表於 12-10-24 10:41
carolmum  ......  發表於 12-10-24 00:10

引用:Quote:lui+發表於+12-10-23+23:27+我認谷都

原帖由 skmibb 於 12-10-23 發表
我也不明白,面試班也讀了半年。他人很定,可愛。如果係我,我也不知學校要乜人。

引用:Quote:原帖由+lui+於+12-10-23+發表我也不

原帖由 onepiece 於 12-10-23 發表
妳覺得當事人喜唔喜歡笑?輕唔輕鬆呢(面試當日)?
She is a really sweet girl. Have a lovely voice, pretty face. She is polite.

引用:Quote:原帖由+lui+於+12-10-23+發表我也不

原帖由 onepiece 於 12-10-23 發表
妳覺得當事人喜唔喜歡笑?輕唔輕鬆呢(面試當日)?
She is a really sweet girl. Have a lovely voice, pretty face. She is polite.

引用:其實我想知以上啲家長報了甚麼學校?為何間

其實我想知以上啲家長報了甚麼學校?為何間間都考不上?
She applies a few schools. HKU, DGJS, SPCC. Or may be she is too aggressive. But didn't get interview from HKU really a surprise.

引用:Quote:lui+發表於+12-10-23+23:42+She+appl

可能就係上了面試班,太過做作!(我估)
I don't know the reasons. May be or not. Also she doesn't apply school that are too far away from home and also need to be an eng primary( though SPCC is not) limit her choice

引用:Quote:原帖由+lui+於+12-10-23+發表我認谷

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-24 發表
我以下所講並不是計對你表姐個女,請勿誤會。不過我想講其實小朋友5歲好多potential都未show哂出來,而且只 ...
我也認為是,雖然她女兒也是個有禮待人的小孩。所以我一早已決定不會谷細女,let it be. Just need to be a better person.

引用:暫時派左彩的都全軍覆沒..+有氣餒..+有失望

原帖由 katimbear 於 12-10-24 發表
暫時派左彩的都全軍覆沒.. 有氣餒.. 有失望.. 有痛苦.. 好似走到絕路一樣.. 但跟朋友傾談開解.. 明白到其實 ...
是啊!要有正能量!小朋友以後有高低起跌,家長要有心理準備,同小朋友一起渡過。分享一下,大女在一家長推祟,近年堀起的私校 讀書,二年級插班考入。但三年來程度未可100%跟上。這些年,我這個媽媽為她四處張羅。看兒童發展醫生,評估他能力,手眼協調要training .故很多時skip the words. Spelling 又漏字母。但其他方面冇問題。女兒亦未做到自動自覺,自發溫習。唯有一直鼓勵她。今年小五,開學已現在學業情況很理想,対自己有要求。所以入小一只是個開始,大家要多兼顧,不只著重入什麼學校。

引用:回復+lui+的帖子 選校策略是否太進取,如全

原帖由 sweetbaby999 於 12-10-24 發表
回復 lui 的帖子

選校策略是否太進取,如全選頂級名校DGJS, SPCS, 呢批學校有一定準則選學生,入唔到未必係 ...
我已早跟他說了,要有一、二線學校、甚至三線,我見得太多例子只報名校,結果。。

引用:面試班我都有上其實佢冇教啲好工識化嘅答案

原帖由 rabbycherr 於 12-10-24 發表
面試班我都有上其實佢冇教啲好工識化嘅答案有冇用就見仁見智,但今年給我嘅經驗係面試班可以唔上但中英數唔 ...
五年前d學校未咁顛架

引用:Quote:原帖由+lui+於+12-10-24+發表五年前d

原帖由 keio 於 12-10-24 發表
五年前考小一的小朋友是2002年出世的,那時出生率超低,競爭哪有今年(2007年出生小朋友)的大呢?

...
係呀!當年名校最多二千人考SPCC 14 個揀一,蔡継有10揀一咋

引用:回復+lui+的帖子 佢父母一定勁失望,希望

原帖由 Hillom 於 12-10-24 發表
回復 lui 的帖子

佢父母一定勁失望,希望小朋友沒有受太大壓力啦!
小孩還小,應該可以,父母也不會話炬。但大人心理要調節。我是過來人,明白條條大路通羅馬。

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-25+11:4

原帖由 amypekkle 於 12-10-25 發表
我不能同意上文引述的意見. 我覺得同時hold幾個offer跟有offer而繼續去報/考是不同的.

手上已有offer, 再 ...
我同意你的說法,我們的子女已過了小一。沒有利益關係,說法比較客觀。現在這個制度,實在有改變必要,而且沒有效率。

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+12-10-23+發表我也

原帖由 lui 於 12-10-23 發表
我也不明白,面試班也讀了半年。他人很定,可愛。如果係我,我也不知學校要乜人。

...
My niece got 2nd at DGJS finally! I am so happy for her!!

引用:回復+lui+的帖子 很難相信。

原帖由 dlee_ca 於 12-11-02 發表
回復 lui 的帖子

很難相信。
She got 2nd in DGJS finally. Hope she can get in, otherwise 真係一間都冇

‹ 上一主題|下一主題