用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
樓主: donaldduck128
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

引用:Any+students+switched+from+CKY+to+intern

原帖由 angeljchan 於 16-05-17 發表
Any students switched from CKY to international schools?
有。我小朋友正是。問小朋友,佢轉校後開心d,但國際學校壓力也不少,做功課也佔不少時間

引用:我都想知,cky同國際學校,如esf,有乜唔同

原帖由 deco99 於 16-05-17 發表
我都想知,cky同國際學校,如esf,有乜唔同?會唔會中文好d?
中文我女認為esf教得好d,注意寫作。佢中文老師話local school 普遍寫不好(我不知佢是否有bias)

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-05-17+發表有。我

原帖由 Czech098 於 16-05-17 發表
請問轉校是什麼原因?是否CKY有些不適合的地方?真心請教希望知道多些好與不好的地方,謝謝!

...
Cky是一所好學校。能力高的小朋友是如魚得水。我們轉校主要為細妹,因為不想細妹要承受考小一而被push的情景。大的入了國際可以讓細的受惠。當然,我們家後來又為中心擔心,攪來攪去,今年妹會考小一,cky一定要首3之選。

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+11:30+中文我女

原帖由 hkpapa852 於 16-05-17 發表
Local school普遍寫中文不好?
就算不好, 點都唔會差過國際學校囉!
佢以set 1為比對。事實set 1的IS學生是好過本地的。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-5-17+12:06+編輯+

原帖由 siden 於 16-05-17 發表
大家不用咁激動。set 1是中文最高level,有set 2,3.數學也是這樣分。以數學為例set 1同學是year 9學IGCSE.year 10考IGCSE,set 2,3同學在year 11才考。我小朋友也入了set 1.他不是band 3local 吧。 老師說他出年有可能要降級set 2中文。我們那個中文主任,應該是北京來的。英流利過我。他可能要求高吧。這是我親自経歷的。至於我小朋友也有comment set 1同學的表現,還說叫我不用擔心細妹中文(如果入ESF),他説的我是否相信,還要有待核實。

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+12:34+大家不用

原帖由 hkpapa852 於 16-05-17 發表
啊!北京人,原來人地話要跟國家標準。香港local school中文科一向唔跟國家標準,我亦唔希望佢地跟國家標準 ...
我冇竟回應政治有關話題。

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+12:34+大家不用

原帖由 siden 於 16-05-17 發表
大概是因為你女兒自小已在傳統學校一段時間,中文有些底子,你也在這方面一直扶持他。
由prep year就在ESF ...
就是我不能核實從少上的仍在set1的是否有父母額外支持。所以我也不能聽我女的意見。

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-17+發表大概

原帖由 lui 於 16-05-17 發表
就是我不能核實從少上的仍在set1的是否有父母額外支持。所以我也不能聽我女的意見。

...
為免其他家混亂,以上set 1/2/3不是指Cky的。cky是一所好學校,中英也好。我小朋友一囗流利中英文也是cky教出來的。

引用:點解講講下又变了國際vs本土?+有需要嗎?+我

原帖由 poonseelai 於 16-05-17 發表
點解講講下又变了國際vs本土? 有需要嗎? 我知CKY大部分学生考 Chinese as first language, 水平怎会差?

...
我估有人叫我叫個女去做tsa卷,然後看是否達標,如不,那麼其實我個女也不是local standard.然後我女在國際就算是差過set 1.也不代表set1的standard高過local .

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+11:30+中文我女

原帖由 ok3 於 16-05-17 發表
老師想轉個彎讚自己? 定還是老師用咗自己套"國標"去作標準去衡量? 個別例子唔敢講. 但如果話ESF嘅中文寫作 ...
我也沒有説esf普遍寫作能力高過local.莫講你打死都唔信,我都唔信呀
我只是以set 1為比較。set 1的學生也不多,和其他set一樣,大約一班20%。老師可能自負點,因為見家長時佢問我女是否local轉來,我還以為佢會讚我地中文好、點知........

引用:Quote:原帖由+ok3+於+16-05-17+發表老師想

原帖由 lui 於 16-05-17 發表
我也沒有説esf普遍寫作能力高過local.莫講你打死都唔信,我都唔信呀
我只是以set 1為比較。set 1的 ...
好啦,為免騎刧了樓主的post.我的分享就到此為止了。

引用:Quote:siden+發表於+16-5-17+18:53+私立獨

原帖由 dbchu 於 16-05-17 發表
啟新書院Renaissance college當然不是國際學校啦!
CIS-- council of international school accredited school still isn't an international school? Are you kidding me?

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+20:50+CIS--+cou

我無話CIS 唔係IS, 我只係話ISF RC CKY 唔係IS....
CIS is the council of international school. RC is an CIS accredited school.

siden  你講一句好過我講十句  發表於 16-5-17 23:16

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+21:16+CIS+is+th

其實你唔信可以自己打去學校問下,就知我有冇講錯,又或者上網search 下邊D係國際學校.... ...
信乜呀?學校注明是CIS .你認為不是,我為何要和你argue?

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+21:16+CIS+is+th

其實你唔信可以自己打去學校問下,就知我有冇講錯,又或者上網search 下邊D係國際學校.... ...
信乜呀?學校注明是CIS .你認為不是,我為何要和你argue?

引用:同意。+ 我揀cky+的原因跟你幾乎一樣。而且

原帖由 woyj 於 16-05-19 發表
同意。
我揀cky 的原因跟你幾乎一樣。而且覺得語言學習要花很長時間才有成果, 淨系中文和英文已佔小朋友很 ...
Very true.學校的mc好時也是自己攪掂musical night d mc都系,因為我個女做過。

引用:見朋友囝囝今年y2,覺得英文唔著重grammar

原帖由 L.Lee 於 16-05-19 發表
見朋友囝囝今年y2,覺得英文唔著重grammar,要補英文。中文太淺,要補中文。y2開始普通話教學,要上普通話 ...
不同意。學校每個theme也用reader 內的結構教grammar .不過grammar不是重點,亦冇需要糸重點,仍以grammar 為教英文重點就大件事。中文淺?咁做乜要補?唔系攪唔掂先補架?

引用:見朋友囝囝今年y2,覺得英文唔著重grammar

原帖由 L.Lee 於 16-05-19 發表
見朋友囝囝今年y2,覺得英文唔著重grammar,要補英文。中文太淺,要補中文。y2開始普通話教學,要上普通話 ...
其實要上補習的,是認為孩子跟不到才補,我未聽過系因為課程淺去補。樂器更奇怪,學校有全職老師教,佢另外請老師教,咁即係又系學校教得淺?咁淺既學校佢可能唔啱讀了。

引用:補習是cky風氣嗎?如果已是風氣我為何要選

原帖由 Choochootrain 於 16-05-20 發表
補習是cky風氣嗎?如果已是風氣我為何要選這類學校,橫掂也要補不如讀政府學校吧,那可留錢補。而cky有什麼 ...
你有道理,就讀政府學校吧,免費的,我們納稅要用先至對得住自己。

‹ 上一主題|下一主題