用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading ...
樓主: tungtung131
go

幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading [複製鏈接]

你睇兩間公開試成績就知情況了。。。我認為白記最多係1C, 其他自己諗啦

bobo98 發表於 16-7-29 07:43
好多人首選鄉中,趙中,其實我覺得是地理位置好。

其實趙中都係好學校,只不過不復當年勇,藝術仍然做得好好。崇德同信義離開左元朗市中心後反而越做越強勁,而家加埋鄉中已穩坐元朗三大了。

王家爸爸    發表於 16-7-29 09:47

JJDBB 發表於 16-7-28 17:37
最近這兩年,小學老師真系比意見会白記先。但商中应該系B1b学校吧?
商中應仍是B1,但B1b定1c,就好難講了。近年成績不斷下降,真係唔知點解。

王家爸爸  呢幾年既年報含糊地交代DSE成績,所以應該無以前咁好。  發表於 16-7-29 09:46

hkpapa852 發表於 16-7-29 10:12
其實商中唔係咁差, 上年成績同信義差不多, 入3大率郤出奇地高
以上資料有些錯誤。1. 白約翰應是22222比率,即副學士資格,而非學士學位資格。2. 有些寫>,即係幾多?3. 商中冇寫33222同平均5比率,你可以估到情況,點會同信義崇真比到。

hkpapa852 發表於 16-7-29 10:58
啊! 你對, 白約翰那項是錯了

但商中同信義, 差距未必太大, 畢竟大家平均4+率都差唔多, 商中上年有80.46%升 ...
其實比起基元,商中是唔錯的。信義上年有90%升讀local degree 加sub degree, degree 達到113人;而且學校比較,仲要睇5+率才是。商中這兩方面都有不及。希望今年上番吧。

那是不同的。符合大學入門比率是計33222;但副學士是計22222. 97%應是兩者加埋,正常黎講只計33222百分比係會低一d。334學制下,要睇既應係33222數據,才更能反映學校表現。所以有些學校只列出22222比例,你就知道佢地既中英文表現係點。

hkpapa852  唔...... 咁都有可能既......  發表於 16-7-29 14:01
‹ 上一主題|下一主題