用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: HMmummy
go

LH 水準超高 [複製鏈接]

我有報KV, 不過收都唔讀. 因interview 個日問仔仔"鐘唔鐘意KV呢間學校ar?" 佢答:"呢間唔係學校黎, 無顏色, 無玩具..."
不過最重要係我仔仔性格應該唔啱實KV, 佢好奇心特強, 多口又多手兼每事問, 我無信心KV容納到佢但深信LH一定滿足到佢兼將好奇心進化至好學!  
原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:09 發表

係咪SC同KV收都唔走?點解呀?

PC 確實係好野, 可惜同我宗教唔同所以無報. 我身邊有好多sharp既朋友亦係PC grad.

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 15:40 發表

其實好多時係驚到考小一時唔到你諗
競爭真係好大. 比起而家考k真係小巫見大巫
山外有山 人外有人
無母校back up 既家長真係唔知點算.

"imagination is more important than knowledge" 好驚佢既好奇心無晒無創意 - 死得!
原帖由 小曳人 於 10-11-18 15:53 發表

當初我都係怕呢樣! 唔知一個咁嘅仔入到去, 會唔會磨圓哂d角.. 我好唔想! 我好想去保住佢嘅好奇心!

我無報SC, 覺得同LH課程有D似, 如果差唔多就無謂轉cos阿仔適應力又弱一年轉一間太大打擊la...

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 15:58 發表
哈哈~ 我仔相反. In SC時一入去就唔鍾意, 話要返LH玩.
但in KV佢就好定.

選校真係要夾小朋友性格發展, 學校就算幾出名幾好, 唔夾都無用.

初初報PN同你有一樣既諗法, 商場幼稚園 - 冇操場 , 靠商場空調 , 老師又年輕 ,學校歷史又短, 所以去左openday視察, 雖然冇操場但亦有足夠地方比小朋友玩. openday做得好精采阿仔好鐘意所以報PN.
返學後同樓主一樣好滿意, 發現呢間學校好有心, 歷史短但不停改進同進步. 學校透明度高唔洗口耳相傳, 係web list out 晒畢業生考入私小/DSS既result, 學校短短歷史能有此成績,令人挖目相看. .
你講既確係佢既缺點, 但佢既優點能override佢既缺點就係LH成功既地方.
我亦相信比緊$39XX x 12months既家長唔傻.

原帖由 MaryBrown 於 10-11-18 16:19 發表
LH 好? 商場幼稚園 - 冇操場 (陽光充沛?), 靠商場空調 (空氣清新?), 老師又年輕 ,學校歷史又短, 你們話好就好!

一百蚊學費就好la  
原帖由 lyhv 於 10-11-18 17:08 發表

agree!   "水準超高"依4字真言真係好值得商確!  如果佢收我一百蚊學費有咁嘅service而且可以完全唔使我教就可以令我小朋友好乖好叻, 咁我就會用 "水準超高"依4個字!  otherwise, 我覺得只可以用物有所值黎形容! ...

作為媽媽最了解仔仔性格同需要, 邊間都啱可能無人答到你.
不過論環境有outdoor playground 會好D, 加上有小學Backup 過幾年唔洗煩亦吸引.
其實你仔仔都讀緊PN, LH有冇用心教學你自己感受下會好過聽人講. 至於是否commerical, 其實點為之commerical 呢? 無學卷要交學費算唔算commerical?
原帖由 boyboy_mama 於 10-11-19 13:30 發表
Actually, I really want to know whether LH is a good school or not. My son is now studying PN in LH (LP) but I am waiting for the result of SC, Creative Primary KG. As compared to these two and also H ...

多謝分享!
原帖由 HMmummy 於 10-11-19 13:31 發表
知足常樂, 育兒應該是讓小朋友欣賞自己擁有的,並口中充滿安慰與讚美. 互勉.

Oh really?? 我有問過班主任, 佢無話過唔會再開全日班, 只係話位少要wait咋
原帖由 朝日太太 於 10-11-22 17:46 發表
囡囡都讀緊pn 班
有少少info 補充

全日班已經會慢慢被取締, 唔會再開全日班, 除左現在既k3 & k2(?)全日班學生之外, 新入去既小朋友已經係無機會讀日文喇 ...

無左全日班太可惜la, 等我下次見到校長再爭取下先!

原帖由 朝日太太 於 10-11-23 22:56 發表

校長好firm咁講架, 我相信唔會有錯了
‹ 上一主題|下一主題