用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二的學習生活
go

小二的學習生活 [複製鏈接]

原帖由 VeryHappyMum 於 09-2-12 00:41 發表

如果没有煲電視的壞習慣,很多事都好易辦,是不是家中有老人家,所以一定要開電視?一定要正視問題,如果細佬學埋家姐,第日你仲頭痕。

我會扔咗電視,咪當我唱歌。 ...

唔洗扔咗電視,有媽咪帶條天線返工。我都同仔咁講,你只掛住玩,鐘意ge野我會cut!

我好嚴,放學沖涼食D野同時間可以開電視。做功課一定唔開電視,做完call 我。無乜特別野做就自由時間,有如黙書,測驗,考試就溫習先,我回家食左飯就黙俾我對。溫書快手就有自由活動,我叫仔仔自己諗。開電腦要call 我問一問俾唔俾。

我同仔仔講我地要講個信字,我應誠你ge事我一做。你應誠我ge野都要做。 唔係我會lock電腦,帶走條天線返工。我成日問仔仔你信唔信得過ga!

原帖由 tetelee 於 09-2-12 12:23 發表
但吾知係咪媽媽要求高,成日都吵吵鬧鬧,功課、默書、测驗、公文、練琴、温習,課外活動...日日如是!  日日返學上堂, 由早至下午,放學又......

你地係咪甘?

我仔都好忙,但係屋企學多。唔想佢走來走去,玩玩下我無乜理佢由佢。公文無學怕佢上堂會悶。

英文、國語、琴(三樣係屋企學)、溜冰、swim、空手道、次中音號and Sunday School. 我都想佢cut但佢唔肯。

佢個時間表我排左兩∕三個月,我好少sunday/放假帶仔行街買野,留時間佢休息, 生活要好規律。

好彩佢做功課都快手快腳。

原帖由 tingchichi 於 09-2-12 23:03 發表
wensi, 阿仔真係好忙喎
妳真係幫佢樣樣都安排得好好

現在已經晚上 11 點幾啦, 阿女現在先肯做功課. 妳話佢幾點先會去瞓覺

...

chichi媽依我知99而家唔同住係咪?你返到家就走定食左飯先走?

62 99一走我會off TV。放功課上枱,唔做都唔可以玩,坐係度。同chichi講10:30pm關燈sleep,唔理佢做完未。我會坐係度你眼望我眼,我會好狼無情講。我唔理你數手指又好,得兩條路做完玩或者齋坐。
我有我ge底線,我問仔你身份係乜?學生,學生責任係乜?連小小事都唔到,你唔好要求父母做D乜野。
小朋友越大越難教,上12/13上歲仲難教。上左中學教唔到ga la!

你地小朋友有無好鐘意玩ge野?

我仔有,近來玩pet society、為左玩佢乜都肯。所以佢好快手做功課同溫書。我成日覺得佢好得閒,仲可以追"偉小寶"先入房Sleep。

星期一留校學次中音5:30pm回到家,多數佢係學校做完功課。7pm國語at home。

星期二留校樂團5:30pm回到家, 7: 30pm英文at home

星期四4:30pm - 琴 at home

星期五8:00pm - 溜冰跟手去玩冒險樂園.....

星期六9:30am - swim  下午去玩/睇show/測驗考試就溫書

星期日Sunday school 下午stay home 6-8pm空手道

功課多數我6:30pm回家前做完, 6:30pm開飯。佢心情到就練琴15mins 一星期大概四次。

我只檢查功課有無做,唔對。書包只叫自己做我唔會check。無帶功課/書,我唔會做人肉速遞由佢。

仔仔學校一星期中黙,一星期英黙,所以我地無咁趕。中黙兩課我要佢自已背自己黙分兩次。英黙十五句我分三次每次五句。測驗考試前個個week唔溫書只做卷。名次keep住1/3內我收貨。

頂唔順我會cut野。

原帖由 Heidi媽 於 09-2-16 07:54 發表
冒險樂園個個小朋友都鍾意玩, 不過我就會覺得好浪費$, 所以現在用了獎勵的方法, 定立了rules, 如我回家前做晒功課, 默書/小測有好成績, 一星期無欠交功課, 測考成績等, 用成績來換取stamps, 再用stamps 換取tokens,  ...

我每次俾三十個咋(賭博ge唔俾玩),初初玩完喊賴死唔走ga。我唔理佢由得佢cry,等佢喊完先走,只要唔好放棄自已底線就得ga la!試多兩次好乖就走,有時仔仔save埋幾次先玩D貴野。

‹ 上一主題|下一主題