用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好呀...
go

請問將軍澳邊間小學好呀... [複製鏈接]

原帖由 Wingleung 於 10-7-15 13:27 發表
我個女今年升K2, 但係我都唔知將軍澳邊間小學好, 請大家比D意見, 提供幾間比我選擇吓吖..

你係TKO 邊區, 同埋有幾多分?  有多D 料先好俾意見

原帖由 Wingleung 於 10-7-16 12:51 發表
我自己住將軍澳廣場, 我媽咪住坑口, 我個囡而家係青衣商會到, 我唔識計分, 可以告訴我D分係點計...

適齡10分
大仔/女 + 5分
同學校宗教 + 5 分

黃永樹/將天/馮晴

如果無宗教, 我會要馮晴.

乜TKO 唔係分兩區ge 咩?

原帖由 ziyi 於 10-7-16 14:52 發表
分2區,我沒有說啊
只是以 Wingleung住地方距離分遠近而已
住將軍澳廣場,過一條馬路行5分鐘左右就到將循,而過一條馬路,多行1~2分鐘就是播道
我想是最近的
而黃永樹/將天是近將軍澳中心那邊,遠一些
而馮晴穿過將軍澳運 ...

唔係話你說, 可能我記錯. 以前好似係分左兩區, 坑口同寶琳係一區,   將軍澳同調景嶺係一區.  入去小學概覽話係95.  可能我記錯

原帖由 ziyi 於 10-7-17 10:30 發表
只是其中一間
我係好似上期星島親子王說的,自制全日制家長
原因也是差不多
其實這間幼稚園是區內熱門的,用書尤其英文跟區內英文幼稚園是一樣的,差別是英文課沒有英文幼稚園那麼多堂
而她的老師是非常有愛心 ...

你好Pro

如果唔打算出去讀小學, 留係本區讀幼稚園好D.  幼稚園校長同本區小學有交情叩門有用.

早幾年將天收好多"德寶"學生, 幼稚園畢業典禮都請將天校長去.

原帖由 塵大聞 於 10-7-28 12:03 發表

如果將天收好多"德寶"學生, 係自行or大抽獎or叩門?
自行同大抽獎應該無得揀學生呢, 可能叩門有d幫助,
前幾日經過將天, 學校外牆掛住幾間幼稚園招生廣告,
有德x,獅x會,比x利,比x...唔知呢幾間同佢有無關係:question ...

係叩門位! "德寶" 教得幾深下, 佢似都好喜歡收. 同幼稚園又會推薦. lee d 係兩3年前ge 事,而家係唔係我唔知.

‹ 上一主題|下一主題