用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1C 家長交流站
樓主: catherinepang
go

09~10 P.1C 家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 catherinepang 於 10-6-22 20:52 發表

好啦, 派埋數學同常識光啦, 安樂晒....
亞仔話成年咁耐, 先至剛剛有得上外籍老師既英文堂咋...
唔知二年級開始會唔多d機會有得上呢 ?

佢地分級ga! A-E組 我仔講E組最好.

低兩組跟英文老師, 高個3組跟MR. JACK, 唔記得學期尾定頭MR JACK 會見佢地考佢地分組.  都係一 week 一堂.

原帖由 newfather 於 10-6-22 21:51 發表
sorry, 唔係好明咩野分組添, 唔知可唔可以講多一d 呢?

即係英文MR JACK 會考D 細路分grade, A-E  E組最好, 最好個3組每week 有一堂去跟MR Jack 上堂. 另外兩組跟英文老師上.

你問吓你個仔佢係乜, 有名ga.  佢地P1唔知係乜組好D.
A=Apple
B=Banana
C=Cat
D=Dog
E=Elephant

原帖由 csk家長jj 於 10-6-22 23:17 發表

wensi,你真係好了解CSK啊!我個仔讀咗5年,我都唔知有分組,更加唔知仲有組名添!我仲以為P.1每星期必會有一課Mr.Jack課

我夠八law! 所以家長日一定要去, 我問老師ga! 又問係個仔.  
組名係唔想d 細路俾人lable 左.

原帖由 newfather 於 10-6-23 09:20 發表
點解你會知咁多野, 我地乜都唔知

你問仔多d 野, 佢唔知唔好話佢. 問多d 佢又up 多一兩句.

開學個家長日一定要去.

仲有我一定問英文老師, 默書會唔會打散 d 句子默.  有d學校會打散d 句子再組合過.

原帖由 sandylam 於 10-6-23 10:24 發表
我想問, 係p1 已經分左? of P2先開始分?
thanks!

應該P1 分左, 我仔P1先開始lee 個program.

原帖由 catherinepang 於 10-6-23 19:02 發表

唔該 wensi 同 flyfly 家長既資料
昨天亞仔說 mr. jack 考佢地oral, 我都覺奇怪, 因為之前
miss 應該已經考左....今日睇左wensi留言先知道原來是
分班..

我再問過亞仔, 佢說除左上星期果一次係上過 mr. j ...

可能P2開始亦唔定, 我問我仔, 佢講P1. 我又唔多記得. 有錯就唔好意思.

原帖由 catherinepang 於 10-6-24 14:59 發表

wensi 唔該晒你, 唔係都唔知原來要分班, 原以為個個都會上Mr. Jack堂, 但原來唔係.....

都唔洗緊張, 都係就佢地能力而教. 聽唔明去Mr Jack 到上都無用.  
我仔唔多like 上Mr Jack堂.  衰仔話佢鬧我ge, 我話你無做功課無帶書, 梗係俾人鬧啦! 正常, 唔錯乜人會鬧你!.

只有多睇書, 我仔有同學可以睇Harry Potter英文版, 佢好羨慕人ga!

原帖由 catherinepang 於 10-6-26 14:50 發表

咁如果有機會上總係覺得好d..
咁你仔個同學仔都幾勁喎, 係呢, 你個仔讀緊幾年級 ??

昨天亞仔係學校打針, 有哭, 唔知點解佢特別鍾意哭既.
放學接佢就猛話好痛, 當時睇佢又好似無咩野(無紅無腫).
我重話左 ...

我仔P3啦! 都係C組, 個d 3年級有6年級/F1英文水評ge.
傳聞媽媽之前每日陪讀半小時..  我summer 開始都要勤力D.  我仔睇中文好好多, 升P2個年開始跟我去書展.

打針好似係會腫ga! 佢有無發燒?

我仔好感性ga 都成日cry, 而家d 男仔唔知乜做.

原帖由 catherinepang 於 10-7-6 12:39 發表
今日接亞仔放學後要去
係學校比既,好像是由老師選的.
我諗係亞仔大瘦, 所以老師至比個位佢去檢查一下.
亞仔食野都ok架,但就是不長肉(似我得個高字無肉既)
睇下今日睇左有咩講先.... haha

係呢, 想問下結業果日, 學 ...

結業果日.............有獎捧

原帖由 catherinepang 於 10-7-7 15:55 發表

亞仔無獎呀, 不過教得都算唔錯, 雖然上學期好小小.
班名次就退左, 但級名次就高左. 即係佢班d同學仔考得好好.

數學科已經係第3個老師勒.希望下年唔好換咁多老師就好勒... ...

我仔有個進步獎, 我仔話事齋好易攞, 上學期唔好成績就有ga la! 衰仔.  進左差不多40名. 好鬼衰成日上上落落, 大佬我心血少ga!

換老師我都收都風,  有個成日病無返學.  請個代課老師(好似退休人士唔多適應) 又走, 病個個又走.先請第3個. 一般老師好少學期中走.

今個暑假好背乘數表.  開學pick up 得快d.

原帖由 catherinepang 於 10-7-7 19:36 發表

咁有進步都好呀, 其實最主要係睇佢真係識唔識定唔小心..
如果係唔小心咁點都好過真係唔識. 只係唔抵 law
亞仔其實同上學期既分差唔多, 但班名次就退左, but 級名次就高左. 即係佢果班既頭3名都好高分law,  ...

要睇小朋友, 我仔你好恨心咁唔理佢, 俾佢衰一次. 佢就好緊張, 你叫佢做乜都肯.

P2 test 完數全班最高分, 到考試話自己好掂唔洗溫ga la! 我心諗好睇你點死.  出黎ge成績得7字頭, 佢死得心服口服以後叫佢做練習做卷唔會say no.

P3 開始心散玩電腦 上學期考試唔多好.  佢唔理我, 我又由佢.  果然死得好慘去左7X名.  賽後檢討我收返個電腦, 因為佢自我控制能力低. 之後又聽聽話話.

今次賽後檢討佢都話上次沉迷電腦出事.

我覺得低年班衰下好, 唔洗上左P5/6 先出事.

‹ 上一主題|下一主題