用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網(2011-12)入小一媽咪入嚟分享吓la
樓主: Edvychan
go

34網(2011-12)入小一媽咪入嚟分享吓la [複製鏈接]

原帖由 EggEgg08 於 10-4-15 11:41 發表
我那個都係囡...但陳瑞祺有20分..都唔知應該俾佢首輪去陳瑞祺好...定博HY/聖羅撒好...女仔讀陳瑞祺其實好唔好呢??

HY/聖羅撒 20分都要抽.  你有20分陳瑞祺唔會有20HY掛? 3nd round 叩門又自己友先.

原帖由 EggEgg08 於 10-4-16 09:58 發表
Really thanks for your info. 請問知唔知band one 生大約有幾多%?  1班通常有多少女仔? 同埋CSK 係唔係好傳統教學&多功課測考呢? Thanks a lot

上年46/8% 派英中

1班通常有多少女仔?.............1/3女生, 一班30人.

唔係好傳統教學&多功課測考呢..............我唔覺好傳統, 功課 我仔(p3)有心做 兩小時內一定完成. 一week 中默, 一week 英默. 都唔係好忙. 兩測兩考

成日都係得我同csk家長jj

原帖由 Edvychan 於 10-4-16 17:39 發表
想問吓宗教果5分,係咪一定要洗咗禮先可以攞到o架,有d人又話個別學校o既要求唔同,陳瑞祺唔知係點要求呢?

天主教一定要小朋友都領洗左先有5分, 會有領洗紙.
聖公會都好似係 HY 只認聖公會
其他基督教父母領左洗就OK.  
你要問吓間學校,基督教好多派未必互認.

原帖由 EggEgg08 於 10-4-16 18:40 發表
I mean 放棄自行那part...直頭靠運仔抽HY/聖羅撒....因為始終呢兩間對女仔會好d ma.....之前又唔知女仔讀CSK好唔好...

HY 好似得3班, 你check 吓啦!  中學又同一地址 又唔知幾多必收生入左2nd round.  你計下數.
聖羅撒未來幾年(我唔記得幾多年)借校. 好似有5班, 中學遠.

原帖由 JOJA 於 10-4-19 12:59 發表
我大仔入左MTC
亞女現k1(2006年出生)
我都諗緊比佢抽HY
還是跟亞哥入MTC
MTC都幾好
但派中又要再煩過

所以想博抽HY

請問大家有何高見?

2006出生率是否高呢?

OR讀ST ROSE好過MTC呢
因1ST 選ST ROSE好大機會入 ...

MTC=馬頭涌官小? 如果係以經好好啦.

邊個話HY升中唔洗煩GA? 直屬中學 唔= 一條龍中學 都唔係必收.

ST ROSE 20分都收唔哂.

出生率多少D 人都係去個幾間學校.  你怕唔怕抽唔到派得唔好先. 考私校打底.

原帖由 JOJA 於 10-4-19 17:35 發表
HappyEE & WENSI

謝謝你們的分享

我本想自行入HY(白入的)
抽奬, 首志願抽HY
因HY上中學會易好多

而ST ROSE, 是否通常填第一志願, 就會中架?

因亞女現讀培道幼稚園
基本上培小收硬佢
諗住有一間打下底
會好D
就博 ...

ST ROSE, 是否通常填第一志願, 就會中架?.................我知有人唔中, lee 個世界無必然.

原帖由 cattylui 於 10-4-19 18:54 發表
路過,想向各位有經驗媽咪取經

我都係34網小學

囡囡今年讀K1,St. Cat及德望都收左佢,如果我想佢第時駁番津校,請問入邊間幼稚園好D?

多謝提點 ...

派津校
1st round 計分
2nd round 計地址
3rd round 叩門

1st & 2nd round 同讀邊間幼稚園無關係. 但上小學易上手d 就真.lee 兩間出名深.

原帖由 Edvychan 於 10-4-20 11:36 發表
Lee度好似好多都係囡囡,有無囝囝可以分享吓會點部署呀?

私校,直資會搏邊幾間?因為我地搬嚟d區兩年,唔係好知周圍學校的評價,34區,除咗陳瑞祺,係咪就係馬頭涌官小比較好?仲有邊d學校比較好d 呢?要填30個志願,lee區都 ...

直資收左你, 而你又讀無得大抽獎.

陳瑞祺,馬頭涌官小, 農圃道官小, 恊恩, ST ROSE. 5大熱放頭5志願, 放第2位ge 都唔會入到. 好易派去另一區.

次熱兩間獻主會放第2位都有機會入.

原帖由 Edvychan 於 10-4-21 23:57 發表
thanks KimB & wensi,

我其實真係唔係好識為個囝安排,因為我仲要照顧一個細b,d時間分比大o既少咗好多,而且我一直都是諗住小朋友咁細個,學校教到佢幾多就學幾多la,都無特別去谷佢,因為佢本身果間幼稚園都唔係話好淺 ...

如果你咁你2nd round 一定要play safe.  

第一志願 CSK  兩間官小
第二,三志願 兩間獻主會..........lee 兩年派英中都唔差過CSK.

入到獻主會有個底, 3 round 叩門無人收都唔洗驚.

其他志願亂填都得. 好多俾你又唔多想讀.

原帖由 Edvychan 於 10-4-23 23:17 發表
Hi JOJA,

我都知道,希望真係可以放鬆,d排日日都諗住d樣嘢,不過都無特別比壓力個囝,始終想佢開心讀書係最重要o既

你係怕ge 去考培道, 學費唔太貴, 老師幾好, 放學可以留校做功課到5:45pm 不另收費, 有老師睇唔俾玩. 但要自己接. 派位都唔差, 升中網ok.

原帖由 Edvychan 於 10-4-26 00:08 發表
Hi sharon2005,

我果個都係囝,你可唔可分享吓會揀邊幾間直資或私校比你囝囝試吓呀,我都係唔知邊間好,心目中想試禮賢,宣道,九龍塘小學等...其他就仲諗緊,你有無mud嘢心水呀?

hi wensi,

你講果間培僑,我都有諗過,不 ...

我講個間係培道小學, 係私小收左你都可以大抽獎.
好多直資同私小 由7月打後開始就考人, 有D 係1st round 前就知道收唔收.

試咗上面果幾間先.............sorry!唔係好明? 直資同私小好多時都係同一時間inview.

原帖由 YY-pig 於 10-4-26 10:30 發表
唔知大家有冇聽講過, 陳瑞琪中學好似轉了中文中學, 雖然遲些的教育程度是沒有中中及英中的分別, 但此中覺得, 會否是它們的水準下降了呢!

陳瑞琪中學 都認左有一班要轉中文班, 唔係全部轉中文.

而家d 資料好亂政府又唔post 出黎俾家長知.  要自己打去學校問. 有d 學校為保英中直頭cut 班.

原帖由 Edvychan 於 10-4-26 23:06 發表
Hi wensi,

sorry,你講果間係培道,睇錯咗添...

唔洗sorry! 我係過來人, 我都緊張過.

原帖由 winchoy16888 於 10-5-12 18:02 發表
請問第一輪填幾多間學校 第2輪又幾多間 唔該因我都住34區都想清晰d

1st round 入一間你想去ge 學校.

2nd round
甲部可以填三間5同區
乙部可以填你住個區所有學校

‹ 上一主題|下一主題