用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 MimiCactus 於 10-1-5 14:03 發表
考聖經答案都幾虛無架, 小一應該唔深既.
我反而擔心普通話…….都唔知讀咩, 溫咩同考咩.
想問問有無家長知呢? 尋晚同囝囝再串英文默書生字 “those”, “mangoes”, 佢已經倒轉晒D “es”字母, 上星期在屋企默書, 都 ...

聖經我仔以前好似考背天主經, 唔記得. 聖經同普通話我無同佢溫過.

原帖由 MimiCactus 於 10-1-6 14:32 發表
普通話尋晚同囝囝溫四聲, 佢話 “撞”下, 真係比佢激死.
聖經, 等我今晚同囝囝背天主經先.
囝囝成日講亞巴郎故事, 但原來老師無講亞巴郎是信德之父, 亦無講亞巴郎如何得子的故事及點解是信德之父……..可能是小一 ...

亞巴郎是信德之父好深, sunday school 都無教咁深.
死火!我上完慕導班都唔記得tim!

原帖由 Funny 於 10-4-16 10:59 發表
唔好意思咁多位, 我囝9月會讀CSK一年級, 想問吓多唔多書本要帶?? 同埋D工作紙通常係A4定F4 size? 因為我想睇定d書包! 仲有無其他野要注意呢? 勞煩晒咁多位! ...

本手冊A4 size ,書包5好太細.
把尺要20cm 筆袋都5可以太細放唔到ga! 用布ge 最好.

原帖由 Funny 於 10-4-19 15:01 發表
newfather,

Thanks for your reply.  我真係幾緊張, 好驚個囝到時搞唔掂, 因佢好"論盡"!!  仲有, 第日訂飯又驚佢唔健康, 帶飯又驚佢搞唔掂個飯壺!! 唉!!

我買ELLE 個D 書包百幾蚊.  我年年換唔買太貴, 成日放係地又唔洗得,好似好dirty.

"論盡" 係所有小朋友ge 別名.

原帖由 Funny 於 10-4-21 14:28 發表
多謝你地d意見呀!!

wensi, 想問吓妳仔仔而家係唔係自己帶飯? 點樣安排?

我用3格飯壺, 最底個格唔用我會放熱水, 保溫好D. 用之前又用熱水焗下佢.

我用lee 隻

蒸鹹蛋肉餅, 梅菜肉餅, 冬姑肉餅, "土油"肉餅
蕃茄牛、蛋、猪、放最低個格有汁.
雞翼.......我好少煮怕到中午d 油
炒飯
炒烏冬
有湯ge 通粉, d 湯放最低個格
蒸蛋..............會出水
菜買 黃牙白丶節瓜丶翠玉瓜丶洋蔥丶 耶菜 唔會黃ge.  搭 猪丶牛丶雞丶蛋角.

好涷個時整壽司

吉野家牛肉飯 隻汁.  d 汁放最低個格.  

原帖由 Funny 於 10-4-23 17:43 發表
wensi,

好勁呀!! 資料好詳盡呀!!  但係我想問, 個飯壺係唔係好大隻? 我驚佔左書包好多位 (因為我要放入書包, 唔可以分開袋, 個仔會唔記得的!)

你入去睇size 同重量. 我仔無放入書包, 萬一漏汁咪死, 我用膠袋入個飯壺再入袋.

我用lee 隻, 細食lee 隻夠.
http://www.zojirushi.com.tw/products/product_detail.asp?series=8&category=30∏=152

tiger 就lee 隻款輕身D
http://www.tiger-corporation.tw/productView.php?pid=81&fuid=38

原帖由 MimiCactus 於 10-5-20 11:20 發表
想問下資深家長, Final Exam 要考聖經嗎?
如要, 那麼其他科目, 如電腦, 視藝和體育需要考嗎?
尋晚, 見阿仔的手冊中, 寫要溫聖經, 所以下此一問!  

都要考, 聖經好似問問題. 電腦, 視藝,體育和聖經.3年我都無同個仔溫過.

原帖由 sandylam 於 10-5-25 11:43 發表
見學校六月飯單得幾日, 咁係唔係由exam開始, 只要返半日?!?!?!

係得半日直到放暑假.

原帖由 MimiCactus 於 10-5-25 15:57 發表
剛剛見網上post話簽打針通告?  無哪哪打咩針?
下星期考普通話.......考咩呀?  有無高年班家長知?

有派張表ga wow, 係d 問題. 老師抽黎問. 如果無記錯.
叫乜名好淺果d.

原帖由 newfather 於 10-6-21 09:25 發表
請問乜野係 "訂正試卷" ?

通告中 6月22及23日月出現的:
http://58.177.86.203/websysvii/schweb/circulars/2009-2010/CM051.pdf

應該係check 卷.

原帖由 MimiCactus 於 10-6-21 12:29 發表
想問下, 升小二是成班同學一齊升同一班定係打散, 或者隨機入隨便一班呢?
小二有無分話邊一班程度深一點, 又或者邊一班是要特別照顧呢?
小二老師是否較小一嚴呢?
我可能想多左…….哈哈!  但眼見升中派位區的家長的擔 ...

打散分班, 但係我覺得暗地裹用左成績分.  D 成績好平均, 可能係第一名A  第二名B............

P.5 同 P6先有精英班

原帖由 MimiCactus 於 10-7-6 14:29 發表
sorry~阿仔話聽日先派成績表呀!

今日彩排, 有獎攞個D.

你地問下自己個個有無份啦!

原帖由 MimiCactus 於 10-7-8 08:46 發表
哎呀!  我驚二年班無人覆我就敝啦!  

我3年都係度自己同自己玩好彩我有D媽咪電話.

‹ 上一主題|下一主題