用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無BB 考N班都被reject架..>.<
go

有無BB 考N班都被reject架..>.< [複製鏈接]

我b都衰左迦南啦!!

我b未識講野..

一入到去要我b講早晨時..我已經講左我b未識講野

個老師仲不停拎張卡紙問我b上面的係咩來..又問佢顏色..我b當然無反應..:;pppp:

之後in家長
老師竟然問我佢識講幾多個單字..我由一開始就講佢未識講野..個老師好似由頭到尾都聽我講野..只係自顧自問

所以我收到waiting list都預左..而且唔失望..因為比著呢個老師教..都未必會留意到各個小朋友的個性,特質同進度

原帖由 snow228 於 10-12-13 15:55 發表
我個b in 南田迦南時, 個B成日百掛望隔來桌, 個miss 問我個b 仲咩? 我諗佢呢個問題好有問題唔通第一日出來教書?  跟住好似背台詞甘話你不如抱住佢in 啦, 根本我個b 可以自已坐, 由頭到尾個老師係度跟對白講野, 完全 ...

我b in 個間就正正係南田迦南...d 老師真係好唔得..原本佢係我2nd choice...而家唔係lu..係排尾二的choice(排尾二係因為佢比排尾的學費平咋) 如果我隔離屋村kg收我讀n1..我會讀屋村n1都唔會讀迦南..平靚正過佢..

因為d 老師都無heart..如果有heart...就會了解1.5歲未識講好平常..好多書都講小朋友要2歲之後先識分顏色啦..而家識分類就已經OK架啦..

小朋友好奇心重..想望下隔離枱做咩都好正常..老師應該用說話或玩具引番小朋友的注意力去自己個度..而唔係覺得麻煩叫媽咪去抱住囉..

原帖由 jezzyuen 於 10-12-14 10:19 發表
但無可否認有D17個月既BB係做到....或者佢地想只收呢D...

我都認識同一個月出生的BB..能夠做到分顏色..而且說話很多..
所以我覺得加南只係想收呢類smart的,語言及理解能力較高的小朋友..
係我印象中..迦南係一間唔係太深..又唔係太淺的好普通學校..至少佢有排都未去到根X園個種..但又唔會好似屋村kg咁淺..所以我開頭先會揀佢...
估唔到佢會咁樣揀學生..問題偏重在以圖卡去問話以及顏色方面.....想揀叻的學生來收我知間間kg都想..但佢咁in法..好失望....覺得佢並唔係想像中咁好..只係學費適合呢一點比較吸引人
我暫時in左4間..4間in的方法都唔同..
屋村kg係叫BB自己玩..家長跟校長參觀學校..老師睇BB玩的表現去評分..咩都唔考..
啟C係老師同BB一齊玩玩具..睇下有無反應..同埋識唔識玩咁就走得..老師話呢個年紀未識表達..佢地唔會要求BB講野..只係玩下就得..
蘇X都係老師同BB一齊玩玩具..當中有問過BB識喎識講野..我答BB唔識..佢就無要求BB講..只係同佢玩..要佢比指定的物品老師...睇下佢認唔認得出物件..佢知我B唔識顏色..就比佢拎筆玩下畫下就算..再睇下BB識唔識收拾枱面..仲會叫BB自己落地行..自己去揀小食..我知呢間競爭好大..多數都係唔得..因為BB好多都無照佢做...自顧自玩...但係睇得出佢地會好全面咁睇個BB的表現..唔係單單睇識唔識講野囉..
方法最差就係加南..用圖卡問..仲要叫唔識講野的BB回答問題..

原帖由 tantanmama 於 10-12-14 11:57 發表

我個女同好多朋友嘅BB都係16個月已經識穿珠仔, 認顏色同形狀. 其實BB識呢D唔係佢特別叻, 只係父母平時有同佢玩開呢D. 我諗呢間幼稚園真係想收呢類父母著重早教嘅BB. 既然佢唔係你杯茶, 唔讀都唔洗可惜呢. ...

其實有時唔關早唔早教..而係個bb ready未..,.唔識唔代表屋企無教..你個女叻你唔覺..但唔好以此為標準..呢地好多bb 被reject被waiting ..唔係佢地唔叻..而係因為有d年紀比人細..有d因為未ready..

我bb 識爬先學坐..未企穩就開步學行..所以11個月就已經行得好好..(出街成日比人讚)
但係之後我地都有好努力想教佢認知..講野..但係佢一d興趣都無..鐘意自遊行多過同我地玩...佢一直都唔識問大人拎野..因佢最鐘意係行同爬..佢總有辦法自己又爬又企高咁去拎想要的野..所以一歲佢唔識手指指...唔識眼耳口鼻...健康院都話佢認知唔OK..
但佢體力比一般同月的bb強...去gym都成日比導師讚佢大膽肯試...pg都有話佢手眼協調都OK...入錢箱都好鐘意玩..穿通心粉都OK..而家係屋企最鐘意玩係洗碗,抺枱..坐3輪車...但係因為體能強..坐唔定..靜態的學習..認知..說話就比同月的bb慢..

顏色係好抽象的事物..我想教bb"相同"呢樣野..我到而家都未知佢識唔識...但佢識學大人將不同顏色的物件分類..但仲未係好穩固..咁我呢d算唔算有早教?

而家廿一個月..牙仔都只係得6隻..仲要叭有其中二隻係上門牙...無牙好難學發音..上個月20日interview仲未識講野..連mama都唔會講..只係3個星期..佢已經由唔識講..唔講到開始識講baba, mama, 姐姐,車車,狗,花,爺爺,麻麻..

所以,唔關早唔早教..而係小朋友本身ready左去學未..
尤其係12歲前..女孩子的能力係比同齡的男仔強..因為係男女左右腦發展程度係唔同..

你可以見到好多女bb...一歲就學講...但男仔普遍要歲半先開始學講..我幾個朋友..3~4個男仔..平均都2歲過後先講野..有些3歲仲等緊語言治療..

當然in完就知佢唔係我杯茶..而家一d都唔覺得可惜..

原帖由 ceciman22 於 10-12-14 14:35 發表
Hi, 我是新人!我想問什么是N班?跟K1,K2 有什么分别?

KG要3歲先可以入學..而2歲入學的就叫N班
N班, 有d叫N1,PN班, 總之係指2~3歲呢個年齡讀的班
無學券,而且比K1~3貴

原帖由 kristinecheng 於 10-12-14 15:51 發表
Agreed~
其實我諗每個家長都好緊張自己既bb,多多少少都有教,不過真係要睇個bb自己既進度。可能因為自己既姨甥有development既問題,屋企人好緊張我阿囝既development,搞到我初初都有少少nerious。由佢出世,就好留心佢既發 ...

我都好明白呢種心情
因為我幾個朋友生仔..就已經有小朋友係語言遲緩, 有個K2就被評有ADHD傾向..
所以我b唔識手指指..我好擔心佢有自閉..佢唔肯坐定定..我好擔心佢係ADHD..佢唔講野..我好擔心佢係語言遲緩..
所以每次見佢突然間進步..由點教都唔識..突然間表玩比你睇佢其實係一早就識..唔不過係唔鐘意show off..同唔想采我..我真係好感動..

原帖由 傻太 於 10-12-14 16:48 發表

我之前都有驚過光頭仔係自閉, 佢都係歲幾先手指指, 同埋最重要係"佢唔怕痛"...但歲零開始上sam sir時, 問左佢好多次, 佢都係好肯定答我"一定唔係"....我先放心少少.... ...

我個仔又係唔怕痛..佢剛開始學行..跌倒會自己爬起身再行..我當時都好驚...反而而家大個左..佢會喊住要抱抱..
我之前上的幼潛pg..導師係幼稚園老師..我成日都問佢我b係咪有問題....係咪ADHD.......佢好confirm咁答我話"唔係..你都未見過ADHD個隻好動有幾誇張"..我先叫無咁驚..

原帖由 jezzyuen 於 10-12-21 21:26 發表
無緣...

塞翁失馬 焉之非福
‹ 上一主題|下一主題