用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 安省大學
go

[加拿大] 安省大學   [複製鏈接]

twkcck 發表於 21-4-3 23:46
回覆 小時了了 的帖子

UT 個portal 冇得upload extra document.  之前剩係俾predict grade 同school trans ...

我記得, 我仔當年既SAT 成績, 全由college board官方直接寄去大學的.   不讓學生私下寄, 大概是怕有造假.

我剛才網上搜一下
Most colleges require applicants to send them official score reports directly from the College Board—they do not accept copies of online score reports or score report labels on transcripts.

但是,
More and more schools are allowing students to self-report their SAT/ACT scores and only require official score reports if students are accepted.

你讓女兒再確實是否這樣, 另她仍可登入college board官方網站要求寄出成績到大學去.

J-smama 發表於 21-4-8 08:27
同意你所講,UT 唔係 local 學生嘅 dream U。 以我土生土長嘅親戚為例,成績非常之好,大學俾哂 scholarsh ...

當年我在多倫多居住的時候, UofT已是出名的易入難出, 大一收生很多, 有點似金字塔式, 到大四畢業, 學生人數驟減, 尤其是競爭劇烈的熱門學系, 淘汰率是進三剩一.  據一位在多倫多著名公立高中當教師的朋友說, 他的學生入了UofT熱門學系, 他不會恭喜, 等到畢業才恭喜.  所謂淘汰, 其實是這樣, 有自知之明的學生, 很快就吃不消, 大二轉系, 有堅持不想轉系的就唯有轉校, 然後還有些是你四年讀完, 我就拉長到五年, 讀起來沒有那麼吃力, 這等學生也不能同屆畢業.  所以某些熱門專業, 能順利在四年內畢業的, 都是人材.  聽教師朋友說, 之所以出現大一收生多情況, 是政府撥款制度影響, 加國大學都是公立為主, 聯邦资助, 政府每年撥款是按第一年收生的人頭計, 如UofT這等大學希望取得最高額撥款額, 便出現在大一儘量收生的情況.  但現在撥款情況是否仍以這方式進行則未再查証.

小時了了 發表於 21-4-8 09:41
您好啊, 因自己其實唔太熟及認識加拿大大學情況, 我的認識全是網上各大學網站資料閱讀理解而已. 孩子後年  ...

抱歉, 幫唔到你, 我離開多倫多已久, 對現在各大學商科的口碑, 並不清楚.   有一點, 安省的大學質素相差其實並不遠, 你說的幾間都是好的大學.

chickchick 發表於 21-4-9 03:43
。。。。真係citizen才諗加國大學,留低生活。 以國際生計算,同一筆錢真係英國多些選擇,名氣平均好一些。 ...

朋友個女, 就讀香港直资名校, 今年DSE考生, 成績向來優秀, 高中開始就以到英國升大學為目標.   前幾日朋友突然跟我聯繫, 話個女攞到UofT offer, 準備交留位費了, 問係咪St George Campus好啲.

原來英國方面, 暫時有两個conditional offer, 但今年香港申請人多咗許多, 英國大學對香港學生要求高咗, 出俾佢個女既CO幾乎全5, 佢女文科生, 要攞全5, 就算成績向來好, 就怕馬有失蹄.   

佢之所以另外申請埋加拿大, 是作為補底, 亦只申請UofT一間.  現在英國要等結果仲怕未能達標, 加拿大可以直入仲叫交留位費.   她家境優裕, 早已為孩子儲蓄充足留學費用, 女兒亦成績優秀, 現在亦都只係交住留位費, 所以我暫時無提咩droup out rate.  我都覺得, 既然非加籍, 都係去英國好啲, 真係衷心希望佢個女如願入到英國的dream school.

Artie 發表於 21-4-10 21:39
46% ,真係嚇親。

小兒中學同學,入了 UofT Psychology ,他說,升 Year 2 已經唔見好多人,有些轉科,有 ...

我其實有疑問, 會唔會對本土生嚴謹些, 對國際生寛鬆些, 畢竟UofT的國際生學費高昂, 是一大金主.

我有两個香港朋友的孩子, 非加籍, 都是中學畢業後去加國升大學, 不是UofT.  一個在香港成績中等, 去McMaster讀Mechanical Engineering, 朋友話仲驚住個仔畢唔到業, 好彩大學俾佢補考两科, 結果如期畢業.  另一個在香港成績優秀的, 去Waterloo讀Math.  畢業時成績不達標, 大學要求他重修某些科目, 再補考, 他讀多一個學期, 也畢業了.   應該都叫做順利了, 起碼唔駛轉系, 轉校.  

小時了了 發表於 21-4-11 07:34
嘩!易入難出,你哋講得咁恐怖,真心擔心孩子大學能否畢到業了!咁情况下,University of Alberta 到時都 ...

Waterloo既CS跟Math, 都係Waterloo既強項, 我仔小學同學, 數學资優, 加籍, 都係入咗Waterloo Math.  咁多叻人, 競爭緊係大咗, 咁來自香港既國際生, 都可以生存落黎, 都叫做順利畢業.

我其實係想表達國際生會唔會相對本地生容易啲畢業?

真係唔好意思, 反而嚇親你.  

小時了了 發表於 21-4-11 07:34
嘩!易入難出,你哋講得咁恐怖,真心擔心孩子大學能否畢到業了!咁情况下,University of Alberta 到時都 ...

你真係一個好媽媽(我估性別係女), 其實令千金2023年才入大學, 仲有好充份時間俾你準備, 唔駛擔心, 總可以找到適合的.   其實, 令千金自己有無比較喜歡到那個國家留學?   話說回來, 加拿大國際生學費咁高昂, 三年課程既英國大學係咪適合啲.

Radiomama 發表於 21-4-11 12:55
我睇數據,無分是local or international students, 是整體而言;另外有留意埋UCLA, 個graduation rate( ...

哈, 你引起我的興趣, 我剛才也登入usnews.com睇graduation rate.  起初輸入大學名, 然後逐間睇, 但睇得好麻煩.  後來索性搜索graduation rate, 網站直接出咗個 2021 highest 4-year graduation rate, 一目了然呀, 美國大學的graduation rate好高, 90%以上的有9間, 80%~89%的粗略點了一下有80間以上, UCLA, 有79%, 這其中大部份都是知名學府, 但這裏只列出美國大學.

https://www.usnews.com/best-colleges/rankings/highest-grad-rate

要睇加國大學, 原來都係要遂間睇, UofT 4-year graduation rate真係得43%.  University of Waterloo, 提供數据是N/A. 至于McMaster, 點都搵唔到相關资料.   放棄了,在usnews.com睇加國大學graduation rate太麻煩.

Radiomama 發表於 21-4-11 14:53
這個site當然以US 大學為主啦,Waterloo 在美國學生/家長眼中是不入流,連排名都無。香港人也不會揀Waterl ...

嗯, 我剛又登入屬于加國大學的網站McCleans, 佢地有graduation rate, 但提供的是7-year graduation rate.

https://www.macleans.ca/education/canadian-universities-with-the-highest-and-lowest-graduation-rates/

小時了了 發表於 21-4-11 17:04
我無嚇親,我要向你講多謝都嚟唔切添呢!你及Radiomama 嘅加拿大大學資訊分享非常有用,萬分感激

係EK, ...

你咁講, 我有啲難為情, 主要是我離開加國已久, 所提供的加國大學资訊並不是最新的, 怕會誤導.  

小時了了 發表於 21-4-11 17:20
老老實實坦白講,决定孩子加拿大讀大學,完完全全因為加拿大政府專俾香港人申請PR 移民政策。我知道,孩子 ...

原來是這個原因, 明白了.  歡迎到加拿大, 我在多倫多住了十二年, 美好的十二年.  加拿大人亦相對平和, 有禮, 環境簡單, 確是適合女孩子求學, 定居.  希望你如願.  
‹ 上一主題|下一主題