用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

Hello Hello,

我仔仔會在8月返am班..我選學之園..是因為朋友的兒子在這裡讀..她的兒子的語言能力不錯...而且可以讀上四年..於是便選定了...其實學之園並不近我們..之前有另外一些比較近的學校有offer...我們都沒選了。經過幾個月嘅interview..真的怕怕了!如果仔仔在些讀得開開心心..k1就唔使咁傷腦筋啦!

Freesia_cat,

我係stephanie 呀..第時仔仔可以做同學仔啦!

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-7 20:50 發表
請問N1是否等同於Pre-nursery?太多名目唔係好搞得清楚。

我仔會在8月入讀學之園凱帆校PN(雖然要5月先註冊,不過已經揀定啦),不過佢讀下午班(比較適合我呢種勁OT的在職媽)。

一想起阿仔就快要穿校服返學,我就好開心啦!時 ...

其實都唔知難唔難入...我小朋友in得ok...但又唔係in得特別好...老師問佢叫咩嘢名...佢死都唔答!不過老師好有耐性...問咗佢好多次...我又幫手問...大大話話都問咗十幾廿次...但係佢都係唔肯答!老師話唔緊要...小朋友開始有主見喎!不過老師叫阿仔做其他嘢佢都肯做...老師送貼紙阿仔都會自己多謝老師...走嘅時候會byebye同埋推櫈...至於group interview...阿仔都好專心...不過只是乖乖坐著沒有大反應... 其實每間學校都有其收生標準....沒有家長會知道佢哋收生準則...我覺得阿仔可以做到的...好多小朋友都可以做到!考kinder真係好睇運氣...我覺得七分運氣三分實力!之前阿仔in過一間kinder...阿仔in得好好gar...不過佢最後都係waiting list咋...真係要睇緣份!希望阿仔讀得開開心心...讀到四年...唔使k1再考得咁辛苦啦!

我個仔都係呀...佢都幾怕羞gar...
見到陌生人都要d時間warm up...我有比佢番pg...但係都係怕怕哋人...

但呢個係佢呢嘅必經階段...始終都會適應嘅...

我都煩緊番學交通嘅問題...我住又一村..學校話近唔近...話遠唔遠...屋企沒有直接車到o架...要轉車...但我又擔心阿仔撘保母車...我諗我只會下學期等佢適應咗番學先比佢撘保母車...

我同爸爸商量過起初會上午撘一程的士...放學就撘van仔...再行路番屋企...

原帖由 bbkitko 於 10-4-12 12:52 發表
Julitham,

我仔仔都好怕陌生, 我都好擔心返學時, 佢無左我, 去到一個陌生又多人o既環境會好驚, 會喊好耐, 希望老師同學校會幫到佢地適應.

可打電話到學校取校巴公司電話, 問有關荃灣路線的問題. ...

Ritaman,

OH...I don't know that there is no school bus available..anyway..I think I will only let my son travel by school bus in the 2nd semester...let see if it will be available later...

The van is 70..
http://www.i-busnet.com/minibus/kln/r70.php
u may take a look at the route..

原帖由 ritaman 於 10-4-13 11:15 發表
Stephanietys,

Hi, my daughter is going to take pn (am class) in August.  We live in Kowloon Tong, too.  Checked that no school bus is available for my case.  Worrying if there would be one after regi ...

Freesia_cat,

Yes..I will need to check that with school again..
I don't want to travel by taxi...It is a bit dangerous and I don't want to spoil my son..haha

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-13 00:03 發表
Stephanie,

你不如問下學校有無校車去你那區先, 可能有呢!

update 最新資料, 如有錯漏請指正:

PN a.m. Class:-
PN---- A.M CLASS
1) bbkitko (仔仔)---0807
2) julitham (囡囡) ---0801
3) stephanietys (仔仔) ---0803
4) vanlam (囡囡)
5) Toffeenut (仔仔)
6) Kwanlee882000 (囡囡)
7) 0210(仔仔)---0801

PN----P.M CLASS
1) Freesia_cat  (仔仔)---0803
2) 亞芝媽 (仔仔)--0801
3) 3bmama (囡囡)---0803
4) mwmm (仔仔?囡囡?)
5) AdAd08(囡囡)

互相認識小聚會

集合地點: 學之園門外汽水機
時間: 介紹會及取校服後

參加媽媽:
bbkitko (am)
傲宏媽媽 (pm)
abbmama (pm)
3bmama (pm)
Stephanietys (am)
‹ 上一主題|下一主題