用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅 vs 九龍塘小學 vs 陳守仁
樓主: f0569
go

德雅 vs 九龍塘小學 vs 陳守仁 [複製鏈接]

我小朋友有去德雅interview, 佢地都有show今年升中既result, 的而且確佢地有好多女生係入左上智.  唔好聽d人亂傳.

原帖由 f0569 於 09-12-15 16:38 發表
德雅-- " 降左呢" .
之前有post 話好好, 仲話入上智, 要重新考慮下先
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

都唔係無得揮o者.....
陳守仁or kts都唔肯定一定會入到band 1 英中啦.  但德雅有佢自己既中學, 也是band 1....點解你會咁講呢??

原帖由 goodmama2003 於 09-12-15 16:30 發表

德雅-- " 降左呢" .
但即使不降呢, 都沒得同陳守仁同九龍塘揮啦,

當然是:  陳守仁, ===> 九龍塘小學====> 德雅.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我相信每位家長都有一間心目中最好的學校名單.  但我又唔覺得陳守仁好好, 多人去考也並不代表什麼, 始終德雅小學有佢自己既優勢.  有些家長可能並不全面了解德雅o者.至於kts, 我都覺得好好, 但可惜始終沒有back up中學 lor..

原帖由 goodmama2003 於 09-12-15 19:08 發表

我小朋友上年都有IN 德雅, 上年是6個收一個, 德雅都收左小女, 我都好開心,
但相對於陳守仁同KTS. 要IN 2次, 場面真是多人好多. 入得去既小朋友, 真是過5關, 砍6將架, 不容易呵, 如果真是收左, 點解不找間最好的呢 ...

超大b也是來自超細b....super唔super就見仁見智la....

原帖由 flostangraphy 於 09-12-16 15:43 發表
或者讀高一班會適合超大B呢!
所以某些學校都prefer 超班大B....

f0569,

咁假既說話你都講得出既.

原帖由 f0569 於 09-12-16 14:50 發表
非常認同.
九龍塘小學2nd in 時亦說, 他們沒有中學back up. 我答道學生首要處理好學業, 直升與否才是其次.

delete......

咁又係....3間學校邊間最好, 邊間最虛有其名, 細心既父母就一定會分辨得到. 何需要講到不同grade呢? 如果有咁大既分別, 樓主也無需拿出來比較啦. 就是因為覺得是同grade, 3間也是好學校,才難以取捨.

祝願bk既小朋友都入到好學校.

原帖由 goodmama2003 於 09-12-16 22:33 發表

是呵. 其實好多父母, 心水好清.

其實樓主說的3間學校, 真是好容易就分到邊間最好. 邊間最差, 其中一間仲根本不同grade. 只是有時不想說得太明, 不想hurt 到真是讀緊那間學校的小朋友父母, 因為上得來bk, 都是一班 ...

Totally agree.

Personally, 我總覺得德雅比另外兩間學校更為優勝.  

for me....1st choice - Tak Nga
              2nd choice - KTS
              3rd choice - TSL

原帖由 毅媽咪 於 09-12-18 09:29 發表
德小唔去德中?   我覺得兩者並無關連.

喜歡的可繼續再上, 不喜歡的可面對挑戰, 六年後結果跟其他學校一樣面對中一選校事宜, 對於我而言只是校网及辦學模式不同而已!

德小優秀的一群去一等一的中學並無不妥, 既然 ...
‹ 上一主題|下一主題