用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

明天就交表lu

max :
我8:30去到,8:45走得..去埋北角買野返家都係9:30...我排1xx

機會....,因為...排緊入去..個老師同我前面個家長講,你黎既 ? 答:我幫朋友囉...
交表時,另一老師問....嘩,妹妹好似家姊喎....我另一面老師問:嘩:妹妹好靚喎...

所以...

max :
我8:30去到,8:45走得..去埋北角買野返家都係9:30...我排1xx

機會....,因為...排緊入去..個老師同我前面個家長講,你黎既 ? 答:我幫朋友囉...
交表時,另一老師問....嘩,妹妹好似家姊喎....我另一面老師問:嘩:妹妹好靚喎...

所以...

max :

我都明白,比我係學校...我係家長,都想有呢個傳統 ! 你舊年得,出年就一定得喇,放心

原帖由 max1116 於 10-3-14 23:39 發表

由頭追到尾?真係辛苦哂啊(因為內容真係"包羅萬有")
恭喜你先!第二個baby幾時出世呀?
希望好快收到你的好消息吧~

係呀,精華盡在頭...但間吾中kaheibaba 又彈出....哈哈

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-3-15 20:11 發表
哈哈, 講吓其他野好, 因為有排等, 好彩我4月有差唔多3星期假, 4月會好快過!!

話時話, 我個女sleep得都ok, inherit咗我的"優良傳統"做"農夫.....朝早6時起身, 晚上8時sleep....由8-9個月到而家都係咁....無特別train ...

我個囡都係...晚上9點半瞓...第朝7點就醒...

原帖由 kiteli 於 10-3-19 13:14 發表

snoopywy,

我見上年 apply spn 個 forum 都有妳的message 呀 ...
妳女女今年都有 報SPN 呀 ?? 女女幾時出世 ka ??

ALL ,

近呢兩個月發現亞女講野 係 突飛猛進....
要是 早幾個月INTERVIEW 係咁就好啦 ...

...

有呀,8月出世
我都預左冇機會,之前講左,左右兩邊交表既人同老師既對答...不過吾交表就吾死心之嘛...話晒做左野,好過響度等

lovelinda :
你講訓練bb瞓真係好,我個囡..唉,1晚醒2次,就係要你抱佢就瞓番,我都就死得
佢瞓覺就響張床碌碌吓3至6個字就瞓,但半夜就...唉

真係要平常心面對信箱無佢既信...

原帖由 lovelinda 於 10-4-13 19:54 發表
這是我剛剛行開呢幾粒鐘的一些research,有錯漏的話,請各姊妹更正.....

年份 *收interview信  interview  *收accept信  家長日
05       27/4            4/5,5/5        21/5        28/5
06       13/4            ...

你好有心機,希望大家會收到信...喇

原帖由 siumuichu 於 10-5-12 12:43 發表
咁你有無去 interview 呢﹖我諗有去 interview 而 waiting 既機會就會大過無去 interview 而 waiting~~

咁難入既學校都收,我諗好少人以家放棄入讀.
因為老公打黎都收左waiting letter

原帖由 max1116 於 10-5-14 14:46 發表

每次飲完水/奶之後30min帶佢坐一坐,一邊跟她講依家去"wee, wee",無尿尿的話,就隔40-45min,又坐一坐。
我用咗10日就攪掂喇 ~

當然返學時總有失手的,唔緊要的。老師們會幫手的,初時會帶佢地去密d廁所。
所以最好買定2張 ...

幾時開始訓練呀?呀女21個月大..
以家同佢講明吾明 ?

原帖由 mango22 於 10-5-14 16:31 發表

其實佢地要差唔多2歲 d 肌肉仔先開始控制得好, 所以 2 歲開始訓練就差唔多, 外國 BB 好似冇咁早戒 tim..!

囡囡 21個月都可以試下.! 而家同佢講佢會明 .!
不過我亦有朋友試過 around 歲半已成功戒掉...! ...

喂吾該晒
呀女9月返幼兒院,老師話盡量呢個夏天試吓,學校都會幫手..但如到冬天未識就要用番片先,怕佢地凍襯.
我有d朋友既仔都識開大...

咁我過多個月就開工先.. thanks

原帖由 mango22 於 10-5-14 16:52 發表

冬天差 d ka..! 天氣凍, d 肌肉控制得冇咁好...!
開大會快 d ...! 因為你容易睇到佢ke 反應, 你一見佢想去, 你就帶佢去坐 potty chair, 教佢講 poopoo, 好快佢就識叫 poopoo,  我家妹妹識開大好耐 lor..! wee wee  ...

我呀女搞野,開大有時響將檯底進行..有時就'mou'響度,跟著就走去個potty度坐.激c

原帖由 max1116 於 10-5-14 17:23 發表

都可以試吓架喇 ~

係啊,我快同佢試吓架喇
星期日去玩喇,仲辛苦過響香港,哈哈 !
‹ 上一主題|下一主題