用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 St Clare's 2011/12
go

St Clare's 2011/12 [複製鏈接]

有冇小朋友會來年入讀呢所學校
我見好少人提,唔通呀女冇 bk 同學仔?
   0    0    0    0

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-16 14:10 發表

點解?我是St Clare am and SH am,未有決定。之前響St Clare的thread問學校情况基本上只有一位家長回覆過

正路會揀 SH
呀女考唔到,所以..
不過曾諗過,如果SH收,都會去 st clare's,因為唔想再黎過..

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-16 14:10 發表

點解?我是St Clare am and SH am,未有決定。之前響St Clare的thread問學校情况基本上只有一位家長回覆過

係呀,真係好少現有家長出現,有問題想問吓都冇人答到..

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-16 15:44 發表
噢…我特登選PM class 架,因為住得遠(小西灣),阿女唔係早起嗰種小朋友丫嘛,想佢輕輕鬆鬆過kg生活

估唔到近過你..quarry bay..

我都係交通問題
個次問左校巴公司今年時間,時間都ok既

原帖由 AhBoMama 於 11-2-16 17:29 發表

其實未知SHCK result前,我已決定如SHCK唔收就一定讀St. Clare's (放棄真光/蘇浙&victoria).....因為St. Clare's是一所很好的kinder....100% one-dragon , full day english primary, good english & have french tea ...

你係舊生,當然想自已個小朋友入啦

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-16 16:38 發表
幫小朋友搵學校,我唔會諗乜嘢BAND,排第幾,乜嘢幾多%入到U嗰d 無謂嘢,只但求學校著重小朋友嘅修養,禮貌,道得,真理…呢d 先係好重要…呢個世代太多無醫德嘅醫生,無良知嘅律師,奸商…

Sorry,離咗題… ...

加多樣,唔想我個女有公主病

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-16 21:41 發表
咁由QuarryBay 返學要幾耐車程呢?

個位先生話依家12:40上車
下午班好似1:15上堂

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-17 16:32 發表

好像公開保證能上K1的,忘了在website還是application form還是offer letter!

website

原帖由 tinyling 於 11-2-20 15:15 發表
for the study environment, which one is better? St Clare or Sacred Heart?

For those students at Sacred Heart, if they can't go to the primary school (either am or pm school). What are the primary sc ...

你可以問問版主ian

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-22 01:09 發表
Hehe…梗係唔會為咗條滑梯啦!

我阿女而家已經週圍同人講佢間新學校係聖嘉勒喇!

我都明白,好多小朋友住得仲遠過我多多聲,都走嚟讀。只不過因為St.Clare's 係手上offer 中最遠嗰間…先至諗嚟諗去,有得簡就係咁"衰 ...

你都好,有咁多比你揀
呀女越見越玩野...除左呢間,我得寶血咋

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-21 23:11 發表
annwan,

多謝你係隔離個topic 嘅reply!咁即係話St.Clare's無嗰D滑梯呀,攀爬架呀比百厭星玩啦…
如果大風大雨,要D小朋友自己落校車行入學校,咁咪實濕晒?

snoopywy,
我今日打電話問校車公司,個阿叔又係嗒我12: ...

唔係嘛,又係12:40.......等我再問吓先

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-22 10:16 發表
Snoopywy,

咩呀,寶血一D 都唔失禮呀,佢都係我嘅心儀學校,你唔覺得佢地由囉報名表開始已經好有heart咩?你估佢地唔知大家個心諗乜(只係一間backup),佢都肯做咁多嘢,遊學校不特止,又比埋CD你,interview 前又可以玩一大輪…
題 ...

真有愧,我仲係舊生
同意全部老師真係好好,當天交錢仲落毛毛雨,我無打開傘就排隊填表寫聯絡資料表格,有個老師好有心續個用把傘檔雨,等你地填完再向後幫其他人

我無帶呀叔電話,問左再話你之

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-22 10:36 發表

寶血比St Clare還要happy,去到St Francis這種勁小學反差很大,小一好難適應呢!

係,我都識人嚮寶幼讀k2,好開心!
相信每間小學都辛苦既,就算學校唔辛苦,d小朋友假日都要出外'進補'

原帖由 tszfungmama 於 11-2-22 10:14 發表
請問大家知唔知如果住香港仔, 有冇校車資料呀?

問校車公司會直接d

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-22 10:50 發表
Cutemom0808,

如果你係我,小一有25分係手,會比阿女kg讀得開開心心,定係死守St.Clare's 條one  dragon 好呢?

你可以讀完呢間...3年後再戰小學嘛,反正你有25分在身

原帖由 crystalpui 於 11-2-22 10:49 發表
我小朋友係2012先考k1
真心想問下st. clare難考嗎?
我以家心大心細係IS 定LOCAL學校中
st. clare好似冇sh咁辛苦
我想小朋友返學係開開心心既

我覺得當天問基本野,ok架
主打係老師打開本書,問你書內圖片係咩,又或者叫你搵d野出黎...問你邊個同你黎呢度,玩吓檯面玩具

呀女當天好正常,走前叫佢講byebyeOK, 老公再叫佢講blow a kiss 就出事, 呀女叫唔要..唔要

我仲諗住唔得...好在...

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-22 11:14 發表
呢間啫係邊間?

我以為先嚮st clare's 讀 k, 小學再搵

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-22 11:08 發表

我有好多朋友happy左3年跟住惡夢開始,而家一間普通小學都好demanding,St Francis肯定追死,所以我一定唔揀寶血。其實我覺得St Clare對女孩子來說已good enough,tough些揀SH,SPC對我來說應不會揀了。

其實我們小時候功課 ...

無辦法...學校家長都唔想,但現實個個都係 (provided that 要有餘錢)

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-22 11:33 發表

St Clare好似係小學最好,點解要再揾?學校好像不準許參加大抽獎,有錯請指正。

我答蕃薯媽咪咋,其實佢想問你架,你睇番

之前有個長老答過,佢講既就係咁...

所以考到私校後, 家長搏唔搏大抽獎, 就要唸清楚, st clare's俾唔俾, 我唔敢講, 聽講係俾的, 我當年case: 我去註冊, 職員俾張紙我睇, 話如果抽獎就會取消學生學位, 我話ok, 但之後又有家長話打去問, sc話可以抽....anyway我無抽, 有人有抽, 有人抽到好, 走左, 有人抽得唔好, 留低繼續讀....不過最後我都係叩門成功, 去左另一間直資, 無讀sc
‹ 上一主題|下一主題