用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 2011/12 聖保祿幼稚園(SPK)K1同學仔報道
go

2011/12 聖保祿幼稚園(SPK)K1同學仔報道 [複製鏈接]

原帖由 canau 於 11-3-8 13:00 發表
請問家長會係幾點舉行?

上午班0900-0945
下午班1000-1045

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 12:09 發表
我們一家也是教友,妹妹Apr 08出世,算是大囡,不過她說話不是特別叻,不過佢可以自己interview,in 好多間幼稚園都從來不會喊,會答陌生人問題,唔怕羞,我們沒有特別要她學好多學術上的東西,不過佢在nursery老師講了的她可 ...

對,天時地利人和+運氣+緣份,呀女係尾段係喊..住出門口

我想問....要買幾多套校服架 ? 體育堂呢 ?
仲有,有冇課外活動架 ?

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 14:24 發表
黎緊先要買的是夏季校服,校裙及運動服一般買兩套,方便替換,而且K1的小朋友有時都會失手,整濕套校服,當然家長按自己需要決定啦!(一星期有兩天要穿運動衫)

除了校鞋以外,穿運動服是就要穿全白波鞋,出面買就ok!
如夏天 ...

謝謝回覆,咁你地有冇俾小朋友去學野呢

原帖由 hippofant 於 11-3-8 14:25 發表
我想問....要買幾多套校服架 ? -> 無定 (一般買2-3 sets)

體育堂呢 ? -> 一星期有2日要著PE uniform (開學先知邊2日, 班班唔同)

仲有,有冇課外活動架 ? -> 無

...

咁d遊樂設施幾時有得玩 ? pe 堂 ?
夏天好似有游水喎....係咪架 ?

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 16:14 發表
平日返學未打鐘前,小朋友會先在操場放好書包在地上(小朋友自己排隊的位置),咁小朋友就可以在操場玩,可以玩playhouse,滑梯等等,老師及學校會請d家長輪流做家長風紀在操場看一下小朋友的秩序,以保安全!(如果那段時間流 ...

好清楚 !
冇得玩水真係浪費個池lu

原帖由 BabyHilary 於 11-3-8 16:26 發表
唔該哂!
我覺得對校鞋好靚, 不過見唔同學生著個款有d唔同,
仲有油皮同漆皮, 原來有幾間公司出!
咁你知唔知dr kong kinder size要幾錢?

睇過去年既post, 好似係4xx-5xx,鞋身較重
check here
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2207661&extra=page%3D2

原帖由 emily192chan 於 11-3-8 17:04 發表
是的,唔同質料的校鞋就是因為來自不同的公司出!
以我所知以下地方可買:
約瑟校服公司(灣仔店)
美華鞋屋(銅鑼灣糖街)
Dr. Kong
仲有一間是學校文具店隔離的

有d公司的平d,但係係pu,著一年就一定要換啦!
Dr. Kong的是 ...

開頭佢地隻腳會大,要成日轉,如買dr. kong 唔化算

原帖由 BabyHilary 於 11-3-9 16:06 發表
最細size 29? 咁幼稚園階段都唔洗唸,
都係去joseph買啦!
好想快d去家長會, 快d買校服同鞋,
好想睇下個女著起套校服, 期待已久!

呢2日瞓覺時都會諗起....實在太太開心 !!!

原帖由 JumpingBean 於 11-3-9 17:33 發表
問題媽媽又有嘢想問喇:

1. 想問各位知唔知spk係咪唔洗學普通話? 例如:K1-K3 一星期有無一堂?

2. St. Paul小學又洗唔洗用國語背詩, 朗誦等?

3. 如果小學要而幼稚園又無教可以揾定D課程俾囡囡K1-K3學吓嘛? ...

emily 之前講SPK 沒有普通話堂的

原帖由 myfirstbaby 於 11-3-11 13:23 發表
SPK係無PTH堂,學校都唔鼓勵咁早學,話最好小學先學,佢咁講我諗小學會有的.我上年去簡介會時sister同主任有咁樣提及,今年會唔會改就唔知喇!

睇佢小學網址內既學料,有普通話課
http://www.spcspr.edu.hk/

原帖由 lovelinda 於 11-8-22 11:39 發表
Hi~~~咁遲先報到....my gal is in K1A.
nice to meet you all!

收到EMAIL 嗎?
‹ 上一主題|下一主題