用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係唔係一定要補習
go

係唔係一定要補習 [複製鏈接]

我兩個小朋友(p.2,p.4)都無補習, 星期六,日温吓, 一至五都無乜時間。

原帖由 eviepa 於 10-10-18 21:48 發表
Judy,

如果小學似打仗,初中會似乜?高中實變人間煉獄!

我囡囡從未補習,在學校是異類。當然,如果人家說我在家中變相為她補習,我不反對。但我的補習,和普通的補習老師不同。我絕少教囡囡課內的東西。我所教的,她很少能夠幫助 ...

咁你教囡囡啲乜野 ? 可否分享吓呢 ?
你囡囡讀嘅小學唔補習, 應該都唔算係異類,
我嗰兩個讀傳統小學, 唔去補先至係異族呀,
啲同學真係個個都去補, 低分固然要補,
高分嘅一樣去補。  

我就真係唔信"斜", 就連補充練習都唔做,
考試默書都會温吓, 個大囡月尾測驗, 佢都仲未温習,
仲要啱啱星期六去完wild camp, 跟住又去左游水比賽,
夜晚只係用左10分鐘温默書。

原帖由 judy 於 10-10-19 09:33 發表

eviepa,

如果真係唔識,或教師教得唔好,我不反對。

但補習,我認為應是迫不得己的措施。試想想,現在學生上課幹甚麽,咩係坐係度聽課,一般都是單向性的吸收,靠的是記憶。回家了,難得耳根清靜一下,可自己思考問題,解决問題(作業 ...

其實,要孩子叻,最重要一點是休息。有研究稱缺乏1,2小時睡眠的孩子IQ低10分。

‹ 上一主題|下一主題