用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

me too..... 我以為只係我咁crazy....

原帖由 siumuichu 於 10-3-5 10:54 發表
我係果d由未有bb,經已想生個女,然後要將個女放入spn,煲晒所有topic (好幾次),真係等左好多年……就係等聽日交表既超級fans

真係多多指教—3 ...

其實真係nervous過自己apply for a job....只係rely on fill in 果張form, 寫每個字時都生怕會影響結果....

雖然一直提醒自己這一切上天已經安排了....不過到這一刻來臨時, 心情難免緊張起來..

今日交form啦, 老公啱啱出咗門口, 祝大家好運呀!!!

我個application number 係1xx, 老公8:45am左右已經入咗去..

dead line 1pm, 照extrapolate, 應該有 around 1000

原帖由 max1116 於 10-3-6 19:04 發表
請問有無下午交表的家長們來分享呀 ???

haha....果間denmark小食店好好食, 細細個時已經食了....

仲有, 如果有幸入了spn, 返全日, yogurt係唔可以成日食嫁, 食咗食唔落飯!!  haha, sorry for me day dreaming soo early and soo far....

原帖由 kiteli 於 10-3-7 21:14 發表
max,

re: school bus

係呀 ..所以都 8 定多d 資料先囉 ....

re: 題外話,  

今年交完表就有題外話講 , 快咗d  ??? 哈哈   

ahnew,

新開果間 , 都幾多人食 ka ... 好唔好味呀 ?

有無食行前d 果間好舊style ...

吓....雖然都一定有呢d cases, 不過聽到都有d失落感..

原帖由 Snoopywy 於 10-3-8 10:27 發表
max :
我8:30去到,8:45走得..去埋北角買野返家都係9:30...我排1xx

機會....,因為...排緊入去..個老師同我前面個家長講,你黎既 ? 答:我幫朋友囉...
交表時,另一老師問....嘩,妹妹好似家姊喎....我另一面老師問:嘩:妹 ...

我apply前有諗過自己做portfolio比個女, 不過之後覺得有d crazy......同埋, 應該唔會increase chance, especially portfolio如果大部份係小朋友上唔同的堂, course的info...

都已經交咗表了, 而家只可以聽天由命了......

真係無諗過大埔都咁多人apply!! 我99仲成日叫我apply 大埔(佢住大埔), 話無人讀添...

原帖由 MAMAMEEE 於 10-3-9 21:32 發表

其實, 大埔SPN都係少嘢! 僅僅收30 N1生, 報名好似係4XX以上.

我無apply 大埔呀, 因為住tko, 一程車係要1hr15min...

原帖由 lovelinda 於 10-3-10 15:45 發表

stinkyrabbit111 , 咁你有無apply 大埔呀?

其實我好interested in spn/spk d野, 不過又唔敢問太多, find out太多, 好驚自己太代入去....唔成功會好disappointed....你地有無咁既想法?

小朋友一開始返學實病, 我個女返咗n班2.5個月, 有1/4時間病....

不過人人都話頭3個月係咁, 之後會正常d.....

原帖由 siumuichu 於 10-3-11 21:45 發表
醫生叫我除左比 D 時間個女同 D 同學熟絡,仲要比 D 時間佢同 D 同學仔既病菌熟絡喎﹗

無比魚肝油類女女食...., 魚肝油有vit a, d , 食得多唔好, 好多時加入vit c, not very natural....我覺得小朋友食多d生果, balanced diet, outdoor activities, 得閑比佢run round, 身體自然好...

原帖由 cckay 於 10-3-12 09:29 發表
請問你地有無比女女食d乜野(eg.魚肝油丸),話可以增強抵抗力架?

siumuichu, 我同你的想法一模一樣, haha..

原帖由 siumuichu 於 10-3-12 11:24 發表
你好勤力﹗ 我懶,去咁多 interview 實在好辛苦﹗可能我一心想女兒做大女,考 n 班競爭無咁激烈﹗所以我無預到咁考太多﹗不過如果入唔到spn,可能我下年都要報定10間8間喇﹗

唉﹗可能唔駛煩呢﹖(又妄想中),入到spn就唔駛煩喇﹗:si ...

回覆 227# kiteli 的文章

哈哈, 講吓其他野好, 因為有排等, 好彩我4月有差唔多3星期假, 4月會好快過!!

話時話, 我個女sleep得都ok, inherit咗我的"優良傳統"做"農夫.....朝早6時起身, 晚上8時sleep....由8-9個月到而家都係咁....無特別train佢, 只係習慣了....

哈哈~無錯, holiday都係6點幾起身..

原帖由 siumuichu 於 10-3-15 22:15 發表
咁早﹖真係耕田﹖ 有時連天都未光喎﹗你咪假日都要陪女咁早起﹖

haha, 應該係我聽我個女話就真, 因為佢到時到侯見我未起身, 就好大聲叫good morning, wake up!!! 媽媽... 鬧鐘一樣...

而家有時想陪到佢訓著先離開間房, 佢有時會叫我"媽媽, go out...", 因為佢有隻公仔, 呀女臨訓前有時同隻公仔講一堆bb話...咁細個已經唔想我阻住佢"談心"...

原帖由 kiteli 於 10-3-15 22:26 發表

siumuichu & all,

妳就好啦, 個女咁聽妳話 ...
我個女把叫 + 喊聲 同我鬥硬...

但佢係痴身呢樣野唔好囉 ....真係希望佢返學後有改善啦

我有同呀女apply spk, 不過其實係8吓interview format only....因為佢地唔會收細b...

原帖由 kiteli 於 10-3-19 13:14 發表

snoopywy,

我見上年 apply spn 個 forum 都有妳的message 呀 ...
妳女女今年都有 報SPN 呀 ?? 女女幾時出世 ka ??

ALL ,

近呢兩個月發現亞女講野 係 突飛猛進....
要是 早幾個月INTERVIEW 係咁就好啦 ...

...

你就好啦, 老公做家務....

原帖由 kiteli 於 10-3-19 18:15 發表

嘩, 我真係要 等妳呢個"訓練" 係點呀 ..

陰公, 我現在 雖然同老公同床 ( 仲有細女). 不過同 [分居]無分別,

我就係房陪女瞓, 陪到我都瞓著埋 (10:00), 老公就係廳自己做家務, 幫手做其他野, 再睇電視直到 佢要 ...

你地d小朋友係唔係仲訓bb床??我都想同佢轉大人床....不過又驚佢look 落地....床欄又唔多work on 我bb...因為佢太反訓, 有時半夜見佢坐咗起身....
‹ 上一主題|下一主題