用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華開始取錄了嗎?
樓主: thomasha
go

英華開始取錄了嗎? [複製鏈接]

My friend also told me that she heard someone was offered a place already (his brother is studying at YW now).

回復 2# 愚人 的帖子

不過唔知YW會唔會好似DBS咁,入咗2nd in最後fail咗都唔一定放你落waiting list呢?

原帖由 愚人 於 10-12-15 09:50 發表
其實我地係由上年九月開始準備考學校, 反而依家過返d 正常人生活有d 唔慣.

so, 依家見個仔有時間, 就準備p.1入學, 無論學術.自理都要比佢有心理準備. 而且, 第時可能上左小一無咁多時間去練習o既野, 就比佢學多d.練 ...

「因為知道佢上左p.1讀全日, 就無咁多親子時間. 真係要好好enjoy」﹣ Very much agree!!

原帖由 thomasha 於 10-12-15 12:34 發表
而家好多父母都將讀緊幼稚園o既仔女o既時間排得密麻麻,實際可以親子o既時間未必好多,到小學可能只係玩一兩樣野,功課會多d,親子時間未必一定會少左。

好似開始有少少離題添... ...

你講得都啱,我都喺度諗緊小一之後會幫小朋友減少D課外活動,起碼平日放學後盡量唔安排啦。英華嘅放學時間唔算太遲,好似逢星期三仲會早D放,小朋友做完功課後仲有時間玩/同父母進行親子活動。
‹ 上一主題|下一主題