用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07St.Cat羅福道上午斑~~埋位啦
樓主: 04bb
go

07St.Cat羅福道上午斑~~埋位啦 [複製鏈接]

07St.Cat羅福道上午斑~~埋位啦

Hi各位07St.Cat羅福道上午斑媽咪,我地開個topic傾下計好嗎?因為我其實仲有好多關於St.Cat嘅野想知,希望交流下意見.   

有啲問題想問下大家:
1.係咪所有媽咪都決定揀St.Cat?會唔會有其他學校仲考慮緊?
2.想知羅福道校舍同另一間有無分別?(設備新舊/校園環境方面?)我只知羅福道較近地鐵站.
3.我同囡囡報左英普班,因今年新開班,有無媽咪問過係會點上堂架?係咪同英中一樣K1外籍+普通話老師雙班主任?咁K2呢?
4.我想參觀下校舍,有無媽咪參觀過?

另請在下面update下大家資料:

[size=small]login name---仔/女名--班別---家住哪裡---校車

04bb-------Chit-----英普班-----將軍澳------16號

Re: 07St.Cat羅福道上午斑~~埋位啦

Hi sandythe pooh,
我囡囡個站都要7:45分上車,放學就12:25到,我覺得幾耐下,上車間真係太早,我見有

Ericbb,
真係好多將軍澳街坊!  

chubby2688,
請問17號係咪經將l中&君傲灣?可唔可以話我知這2個站的上落車時間?Thank you very much.

login name------仔/女名---班別----家住哪裡---校車
===============================
04bb------------Chit---英普班----將軍澳----16號
amy0107-------Daniel---英普班----將軍澳----16號
wcjc -------------JC------英普班--- 紅磡-------6號
Rachelkwokr----rachel---英普班----大角咀-----?號

starrybb----------KC-----英粵班----將軍澳----16號
TWIGGYFONG-meagan--英粵班----土瓜灣-----?號
sandythepooh---Ryan---英粵班-----沙田-------5號
Katy1116---------TL-----英粵班----將軍澳----16號
carollpc ----------潼潼----英粵班----尖沙嘴----13號
gracelam--------Vincy----英粵班----荃灣------10號
Mui_Mui--------Jasmine--英粵班----青衣----(唔記得)
Shirleyshek-----Valarie---英粵班---九龍塘--不用搭校車
DMJ103--------Justin----英粵班-----將軍澳----16號
treeyear --------loklok---英粵班---- 紅磡-------?號
elainec --------- ethan -- 英粵班 ---- 荃灣 -----10號
YAUWAIWING---Chloe---英粵班-----沙田-------5號
Yup------------Garrett---英粵班-----將軍澳----16號
chubby2688----Cedric---英粵班-----將軍澳----17號
ERICBB----------ERIC----英粵班-----馬鞍山-----自己送
Yanamami------Yana-----Eng/Can---Shatin---Myself

英普班好似較少人,唔知英普班係咪少班啲??

hi katiecheung chubby2688,
請問17號係咪經將l中&君傲灣?可唔可以話我知這2個站的上落車時間?Thank you very much.

Jadelee, sandythe pooh,
我想問你們小朋友都讀緊HKPS, 你地覺得間學校如何?同St.Cat會有何分別?因我都同囡囡報左HKPS(Kln Tong),等緊結果, 我都幾鍾意間學校,所以如果收嘅,都要煩唔知揀邊間,不過佢in PS 個日表現麻麻, 唔收我就疊埋心水讀St.Cat.

各位媽咪,我今日問過可唔可以安排註冊個日參觀校舍,佢地話當日唔會安排, 但在註冊日後會安排幾日俾家長選擇去參觀校舍, 只要到時留低小朋友資料約時間就得,我諗我會約下參觀校舍,因為interview個日我無去,我聽人講間學校九曲十三彎,想去睇下係點.
另外原來英普班上下午加埋只有4班,怪唔之得咁少人.

chubby2688 寫道:
Hi 04bb,

Have you checked how many classes for Eng/Cant?

sorry我無問呀,因為今年英普班係新開,  所以特別多野想知.

想問各位個幾百元雜費是否一定要在註冊當天交?

jadelee,
其實我幾鍾意HKPS少班, 而且K2唔使轉下午,但就係無St.Cat咁出名囉,真係收時我先再諗,我想問一個月一次evaluation包括什麼,是否有學校生活照片?

chubby 2688,
I've checked pm already.Thanks for your information.No need to fax the bus schedule to me anymore, I'll try to get one on the registration day.Thanks!

I don't understand, why the date on the cheque is 2-May-2007 and not others?

ERICBB 寫道:
話時話你地係全職 or 在職 媽咪黎呢?
我就全職

Why are you ? I'm also a working mom and it is my dream to be a full time mom.

DMJ103 寫道:
I am a working mom too. I wish I could be a full time mom

me2me2!

我好想可親自接送囡囡返學放學.不過我係想做有工人幫手嘅full time mom, 否則我都知會好辛苦.

jarvis 寫道:
Any reliable school bus from TaiKoo to St.Catherine?  
I can't see HK island route of official SC school bus, any other channel to find a reliable school bus from taikoo to SC? Looking for your sharing, Thanks!

jarvis,
通常校巴都唔會過海,因為太貴,我都好少聽人講住香港讀St.Cat, 你好鍾意St.Cat?因為香港都好似好多選擇呢!或者註冊個日睇下有無媬母車公司係門口招生意(通常都有),不過我知一定好貴,我聽過TKO去銅鑼灣要$1500

SumSumBB,
我今天註冊後,也是順度跟外籍老師行了一圈,不用再約時間參觀了,我對學校的印象亦不錯(我是第一次來的),沒有如"傳說"的那麼迷宮,其實只是中間條走廊較窄和彎彎曲曲,我只走了一次都記得課室,2個花園和洗手間的位置.
我都跟你問了同一個問題(K2時net在課室上課的時間), 不過我是問跟我辦註冊手續的那人(老師???)她也說net有一半時間會與學生一起.
總括來說,我對St.Cat的印象幾好,但有2點覺得較煩惱:

1.要自己去買校服,我之前在BK八過,知道3間校服公司嘅價錢同校服質地都唔同,有媽咪會走晒3間去決定買邊間校服,但3間公司係唔同區喎,真係諗起都煩.

2.校車方面,  SumSumBB你報左未?係咪報17號?今日去校車間房同個叔叔了解校車安排,佢話TKO兩條線都好full好多人搭,所以真係會好似我聽其他人咁講, 會2座位坐3個人, 3座位坐4個人, 講真我好唔鍾意咁,小朋友已經要坐咁耐車,連一個位都無,迫埋一齊坐,我想試下問其他校車公司會點安排.或者如果有好多TKO媽咪可以group埋一齊book架車就好.

唔知其他要搭校車嘅媽咪點睇?係咪好多學校嘅校車都係咁迫架?

yorkiemama 寫道:
hi,
my child has no experience in Putonghua, is he capable to attend the Eng-PTH class?

worryingmama

My girl is the same as your son, but I have confidence that she can learn very fast on different kinds of languages.
Don't worry, be happy.

chubby2688,
我聽其他人講係幾個小朋友戴一條安全帶, 都幾求其!

pyyip,
如果連安全帶都唔戴,咪好危險 以你所見, 啲小朋友坐得迫唔迫?
另外,你覺得放學安排如何?混亂嗎?小朋友開心嗎?我都好想睇下佢地返學放學情況,但真係無時間.

pyyip 寫道:
我其實心中有疑問,究竟這樣兩座位坐三個人,三個座位坐四個人的安排真的沒有違法嗎?不知有沒有家長是運輸署人員或法律界的人士可以給予資料?

回答04bb的問題,小朋友因太細小,故雖然兩座位坐三個人及三個座位坐四個人,我從車外望下去,真的不覺好迫。

最後,小朋友普通十分精靈,十分開心,與根德園的小朋友十分定,十分有規矩(這不代表sc學生沒有,只要人家真的特別有規矩的,特別定),是兩個不同的世界。這正正是我之前不知是選根德園或是SC的主要原因。               

pyyip,
那你決定了選Kent or St.Cat?

各位媽咪,前幾日我返工時見到架根德園嘅大校車經過, 專登停係度望下,我見佢地都係兩座位坐三個小朋友, 而我之前問校車叔叔時,佢都話無違法架,咁我知如果違法校方都無理由唔理. :tongue:

另外我試下問左另一間校車公司,但佢地上落車時間唔理想,要成個幾鐘先返到屋企(因為要俾學校校車走晒先輪到其他車), 而校車費又較貴,而且仲無安全帶,所以我諗都無得揀, 搭返學校校車算.
‹ 上一主題|下一主題