用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求有關考 St. Paul Boy 意見
go

求有關考 St. Paul Boy 意見   [複製鏈接]

請問 St. Paul 叩門階段會否再考慮曾經在自行階段時放棄佢offer既考生呢? 有無類似經驗又或你地覺得學校會傾向點處理?

PS. 本身都很喜歡St. Paul Boy, 但奈何學費方面都係好重要因素, 如果心意津校唔收, 就會考慮St. Paul.

18    0    0    0

回覆 hkpapa852 的帖子

級十內但不是級五內, 有學界運動獎(第五名)....雖然仲有呈二機會, 但無信心可以爭取到級五內

St. Paul Sports scholarship 又唔係年年guarantee

回覆 SLHongkonger 的帖子

我想玩埋大抽獎

hkpapa852 發表於 20-10-15 19:17
你仔間小學考級5-10名內都可能有“學術”獎學金,不過唔會係全船

厲害(emoji)(emoji)你知我小朋友background...

其實級十內加運動獎, 有信心佢大機會收, 係唔想turn down 佢offer之後, 到時又叩返轉頭...反而係諗不如到時先叩門

但如果級5-10都有機會有部分船都吸引, 會考慮下...

其實St. Paul boys 係好, 但始於要比錢讀, 有時唔係比唔到, 係值唔值得將啲錢分配喺學費到, 每個家庭取捨唔同...

gracelam 發表於 20-10-16 13:27
只係純個人感受。。。。。。。不sell成績,一間樸實關愛的中學。

我上年都聽左簡介會, 點解我無呢個感覺既..反而九龍另一間津校著重既野令我好有共嗚..
.btw 今年會再去St. Paul boys 聽

回覆 manmonster 的帖子

我唯一保留就係學費啦

呢個要保持top 30% 既壓力, 到真係考慮讀唔讀時, 會比返佢自己考慮....其實仲好, 我唔使喺中學再推動佢, 自己推動自己....不過可能佢會選擇讀第二間

gracelam 發表於 20-10-16 14:16
個個感受唔同嘅, 而且我係前年聽
咁可能上年帶出黎既訊息同你果年講既有啲唔同….不過我覺得一間真係有實力既傳統名校sale 既唔應該係成績...

回覆 hkpapa852 的帖子

呢個分析就係我想要既....依家清晰好多...

回覆 02413124 的帖子

呢間唔會考慮, 我想仔除左成績, 有其他方面發揮一下..

hkpapa852 發表於 20-10-21 13:21
我亦相信,隨著國安法實施,國內醫學專材來港助檢測之後,香港今日所謂既神科,幾年後好大機會變成閒科
其實真係想探討下香港既未來....作為家長應該點樣安排小朋友之後條路點行呢? 見步行步? 去外國讀書唯一出路?
‹ 上一主題|下一主題