用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五呈分試
樓主: shirley329
go

小五呈分試   [複製鏈接]

依家開始就要溫, 我仔仔間學校不算太多功課, 我打算比練習佢做, 希望keep住個mood.

我囝囝明天就考試, 今天比佢訓夠先做練習, 先操數學, 再做中文, 間中有小休, 比佢玩吓電腦, 佢都好合作, 認真去做.
依家再谷佢,作用不大. 今晚早啲訓, 等佢精神好啲去考試.

各位媽媽, 加油!

虫虫主人  加油!  發表於 12-6-3 21:46

kls12 發表於 12-6-4 11:49
很難告訴你.

舉個例子,
This calculation is complicated, we are never know as a parents.  The only thing we can do is try the best on all subjects in the exams, than you're no regret at all.

kls12 發表於 12-6-4 13:50
However, the 999632 ratio mislead many people. Just try your best in every subjects.
家長會果日,當校長解釋這個機制時, 我同我老公都好無奈.

shirley329 發表於 12-6-10 08:46
呈分試終於考完, 學校派了卷給我小朋友看. 他回來後只同我講 " 媽媽,對不起! 我下次會努力" 當他講比我知道 ...

了解一吓份卷係咪深咗, 同佢賽後檢討, 第二次追番. 加油!

考試完咗, 心情仍然緊張等仍成績出.

我囝囝間學校只派主科成績, 希望視藝同音樂都高分啦!
‹ 上一主題|下一主題