用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 唔知學成點,鋼琴一問
go

唔知學成點,鋼琴一問 [複製鏈接]

請問小朋友學琴大約學左半年
,還未學晒一本step by step1,其他咩書都無,算慢?我點先知進度吖,
因為我咩都唔識,半年應該學到咩架

2    0    0    0

引用:你小朋友幾大?我女之前學左半年已用book+t

原帖由 ClaireMa 於 12-07-15 發表
你小朋友幾大?我女之前學左半年已用book three
我仔5歲

回覆:唔知學成點,鋼琴一問

我見我仔係轉位同學到1a,2a既拍子時好亂,唔知點幫好

係。。得一本,我已經叫左老師好多次,如果有雖要,我可以買書,但都無,我問洗唔洗買拍子機,老師話唔洗,話拍子機好亂喎

小朋友睇譜都ok,但如果要睇譜,琴再數拍子就會好亂同慢,由其要手指移位,手勢我自己教左好耐都改唔到,唔知點算

引用:How+long+do+you+practice+daily?

原帖由 reei 於 12-07-16 發表
How long do you practice daily?
一星期2到3日,每0分鐘倒

引用:Quote:原帖由+reei+於+12-07-16+發表How+lo

原帖由 giben1231 於 12-07-16 發表
一星期2到3日,每0分鐘倒
30分鐘倒

mama667  其實可以每天特定一個時間, 比佢練習(15mins), 養成習慣!  發表於 12-7-25 10:48

引用:練得咁少....進度一定慢

原帖由 miss321 於 12-07-17 發表
練得咁少....進度一定慢
咁要點練,每次幾分鐘,每次練幾首歌。
仲有如果老師堅持唔用拍子機,咁應該仲買唔買,因為買左都唔識用

如果我都學會唔會好d呢?而家開始我唔知點同阿仔練琴,因為我唔識

同一間琴行轉老師會唔好意思嗎?

引用:STEP+BY+STEP+for+初學其實都算厚同多歌!!!

原帖由 PianoTeachers 於 12-07-20 發表
STEP BY STEP for 初學其實都算厚同多歌!!!
五歲大概半年到學哂!!!不過都要睇學生資質同有無練琴!!!
我地一星期都係練3次,每次半個鐘,個仔好似已經有d悶。。

引用:STEP+BY+STEP+for+初學其實都算厚同多歌!!!

原帖由 PianoTeachers 於 12-07-20 發表
STEP BY STEP for 初學其實都算厚同多歌!!!
五歲大概半年到學哂!!!不過都要睇學生資質同有無練琴!!!
請問有咩辦法可以有興趣d呢?
以前阿仔練琴好開心架

引用:Quote:giben1231+發表於+12-7-20+16:13+請

其實小朋友都好需要成功感同滿足感!!! 練琴係辛苦家!!!
不過當小朋友練好首歌、彈得好既時候多D讚佢!!!!  ...
其實我都講左好多次,如果有需要,可以買書,但係老師又話唔洗,我自己買左,又唔用。。

回覆:唔知學成點,鋼琴一問 ...

我都係同一琴行轉左老師,感覺係,可能老師知我想點,所以有執返坐資同手。。
而且比我覺得老師會再由淺再開始。。
會先練習右手,再左手,先甲埋再彈,我覺得咁好d,無咁亂,因為我之前個老師,教一首歌就要同時兩隻手,可能我仔資質無咁好,所以會好亂,我情可阿仔打好個底先。越學越唔明,只會無心機練。。

引用:(好耐無參與BK學音樂的討論了)To+giben1231

原帖由 philipwai 於 12-07-24 發表
(好耐無參與BK學音樂的討論了)

To giben1231,
多謝你意見,起初琴行都由說話會同老師再講,叫我唔好轉,話呢個老師好有耐性,係好老師,本來我都諗住再試,但爸爸話既然講左咁多次都無進展,就不如唔好晒時間,轉老師試下,不過我都希望唔好太唔好意思啦

引用:回復+giben1231+的帖子 對於一個5歲小孩子

原帖由 mama667 於 12-07-25 發表
回復 giben1231 的帖子

對於一個5歲小孩子, 每次練30mins,當然會悶啦, 我個仔都唔得架, 所以每天特定一個 ...
好。。。等我都試下你個方法先。。thx

‹ 上一主題|下一主題