用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 九龍塘金巴倫道迦南
樓主: EggEgg08
go

九龍塘金巴倫道迦南 [複製鏈接]

我囡囡讀緊N班, 返得好開心.  老師好nice, 囡囡放學後都成日提住D老師.  

個playground 真係好舒適, 過時過節我會自己接囡囡俾佢玩一陣.  每次佢都玩得好開心.

教材方面, 我幾欣賞D手工同埋活動.  早幾個星期, 囡囡做左個火鍋手工, 好搞笑.   而學校亦安排了火鍋活動配合教學主題材

除左火鍋外, 近日做既毛衣同埋衣櫃都好有創意呀!  仲有番學冇耐做o既迦南書包, 真係超得意!  我會留番俾囡囡大個留念, 希望到時佢唔好笑我無謂啦!

原帖由 babychin 於 10-2-4 09:25 發表
yes, 果個火鍋手工真係正, 我個囡放學拿回家,工人想幫佢拿, 佢都不洗, 要自己拿著......d街坊見到都話好有趣...

Hello, 我囡囡係am紫組. 班主任係 係Miss Mui, 另一位老師係Miss Yau.  而英文老師係Miss Joey.  又幾有緣喎!

有冇紫組架?

原帖由 babychin 於 10-2-8 09:31 發表
hello, 我個囡都係提子組, 班主任係 miss yau, 另一位老師係miss mui.  我地諗左好耐, 最終都冇俾到k1留位費, k1會去另一幼稚園讀.

個囡真係好鍾意番學, d歌全部識唱,又講係學校食蜜蜂bread,飲水水, 食通心粉,食瘦 ...

哈哈

我囡囡尋日接到舅父俾既利是, 佢都爆左幾句吉利說話 (佢話係老師教).  不過最搞笑係佢記錯d利是係"揮春", 當表哥攞佢D利是時, 佢一面收埋响背脊一面講"唔好攞我D揮春呀!  笑C我o地

原帖由 sheffield 於 10-2-8 13:38 發表
我亞b也是讀九龍塘迦南的PN,也認為這是一間好學校。特別在訓練自理方面,他們的確很好。我知有很多PN班的茶點都是吃餅或飽等,但迦南在11月開始已加入熱食如通粉和粥等,讓小朋有學習自已用湯匙進食熱食。我亞b自己進食沒問 ...

之前我都唸左一輪轉唔轉去sc 同培正.  我地都係已經有d唔捨得d老師同埋咁好既學校環境.  d老師真係好nice, 有好多唔係教我囡囡既都記得佢.  會唔會係佢特別naughty 呢?    

原帖由 sheffield 於 10-2-8 16:21 發表
按我所知的,迦南的程度屬中等,用的書和劍明和其他幾間的一樣(包括學之園)。但每間學樣都有自己的長處和短處,雖用同一種書,但學之園的賣點就是英普,所以PN已開始學letterland的phonics,當然學費也比迦南高!而迦南的校園,就是 ...

我囡囡都好鍾意坐校車.  佢每日都同幾個大哥哥一齊上車, 玩得好開心. 佢講野叻左好多, 興趣又多元化左......受d哥哥既影响, 囡囡e家又鍾意左玩槍同車車  

另外, 囡囡响車上學識左唔少唐詩同兒歌.  幾個月前佢無啦啦响屋企背"春曉".  細問之下先知原來司機叔叔响車上播.  佢每日聽成兩鐘, 真係......不會唸時也會偷  

其實迦南除左老師好之外, 司機叔叔同埋保姆姨姨都好nice, 好細心咁照顧d小朋友.  

原帖由 sheffield 於 10-2-9 10:16 發表
我亞b是金組的。
不得不提,如是坐校車的,小朋友都會好開心,因為個個都好鍾意鴨鴨巴士!我個女初初係我地送返學,比佢坐校巴放學,但佢好鍾意坐鴨鴨巴士,所以兩個月之後就轉埋坐校巴返學!這的確能讓他獨立點,在搭巴士其間也能讓她 ...

係呀, 學校真係好細心.  個揮春同鴨仔利是封好得意.

尋日我親自接囡囡放學, 同老師傾完囡囡近況后週圍影相.  影到學校打鐘都唔捨得走.  因為平時要番工, 真係好小機會到學校.

影影下......徐主任突然行過黎, 佢好nice咁叫我地慢慢影.  仲帶我地去入學校set up個年宵市場到影.  真係好開心, 好多謝佢咁體諒我地呢d稀客既心情.   

‹ 上一主題|下一主題