用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 65葵青校網,如何選校
go

65葵青校網,如何選校   [複製鏈接]

引用:Quote:晴晴小B+發表於+15-10-11+08:30+咁我

原帖由 peggy 於 15-10-11 發表
阿女學校全級有100人, 頭40名是B1生, 41-50名是邊綠人, 同學仔考6X/100, 所以一定是B2生 ...
band 2生入到band 1中學未必係好事,可能追到氣咳,仲要年年墊底。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:阿仔係荃灣返學,家住葵涌,成績應該係B2,

原帖由 hoiyan 於 15-10-26 發表
阿仔係荃灣返學,家住葵涌,成績應該係B2,應該跟學校地址好定轉屋企葵青校網好呢? ...
葵青區多選擇。

引用:Quote:原帖由+moonngbaby+於+15-11-18+發表

原帖由 kikocheung 於 15-11-18 發表
好多都差左
全級都一齊差影響唔算好大(全級排名),只係成績表上肉酸啲。

引用:回覆+gracelam+的帖子 自行時,+要交成績表

原帖由 妹妹頭 於 15-11-19 發表
回覆 gracelam 的帖子

自行時, 要交成績表去中學, 就算名次冇咩升跌, 但中英數常個GRADE只得C OR D, 真係 ...
中學應該有資料,知道個小朋友嗰banding,亦都估到份卷出深左。

不過都唔明何解出咁深,唔駛出得易,正正常常咁出,小朋友張成績表唔駛咁難睇。

引用:Quote:miriam+發表於+15-11-20+14:31+係我

原帖由 雋雋B 於 15-11-20 發表
我好想知點解唔好揀李兆基 ,佢係我目標之一呀.. 有無多D料報呀..thx
我都好想知,除左著住校服拍拖,仲有咩唔好???

引用:Quote:原帖由+kikocheung+於+15-11-22+發表

原帖由 miriam 於 15-11-22 發表
乙填足晒咁多間,唔填整間呂記畀我就死得。
唔係好明,荃灣區中學加埋外區都冇30間,填足晒b1 b2,咁b3填唔填??  唔填真係黑起上黎派去吕记

引用:回覆+miriam+的帖子 我朋友當年都係,+仁立

原帖由 妹妹頭 於 15-11-24 發表
回覆 miriam 的帖子

我朋友當年都係, 仁立全級穩3甲, 佢非君不嫁, 自行只報林護一間, 放棄自行二, 甲只填 ...
咁勇!! 最後派去林護??

引用:Quote:Tophand8899+發表於+15-12-16+14:07+

原帖由 chocolatebean 於 16-01-10 發表
咁我見有B1B/C同學自行去選B1C學校咪即入囉!又唔會白揀既,問題係你甘心嗎?
...
我女b1a,自行二揀b1c,如自一唔得自二多數入到。 唔想玩大抽獎,碌到去band 2又要叩門!
我地好甘心!! 係老師唔甘心,鵝左我地好耐 最後都冇我地符!

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-01-10+發表我

原帖由 dobbybabie 於 16-01-10 發表
唔知jm你指既B1c成績是點,如仲未交表,我以過來人身份強烈建議唔好,講真,你小朋友是1A,讀1c真是會哂咗 ...
謝謝你的建議!! 因為我係荃灣區,得4間b1中學,除左荃官稍為鐘意(但自行荃官我地又唔係頭幾名,所以唔想浪費一個機會),另三間因宗教及觀校後印象都麻麻地,所以大抽獎唔一定中入荃官的因素下,我地自行兩間都誇區,我冇認真硏究過自行二b1c 中學DSE成績如何,只係鐘意學校理念,阿囡又鐘意,有朋友仔(佢都係b1a成績入)讀緊S2都話唔錯。

當然我都想阿女自行一入,佢入到我地會開心到飛起,入唔到去自行二,我地都ok!!

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-01-10+發表謝

原帖由 dobbybabie 於 16-01-10 發表
跨區都考番1B啦,而且入既機會都好大。
誇區的b1b中學, 老師都建議左好幾間, 阿女仲未有一間鐘意過自行二嗰間,唉...始終係佢讀,我都要尊重佢嘅!!  謝謝你!

我地雖然仲未交表,不過都差不多敲定了!

引用:Quote:chocolatebean+發表於+16-1-10+15:20

原帖由 miriam 於 16-01-11 發表
有一間中學就算 B1B 去揀 B1C 都未必一定收啵
邊間呀

引用:Quote:gracelam+發表於+16-1-11+14:13+邊間

原帖由 miriam 於 16-01-11 發表
咪體藝囉
OIC

‹ 上一主題|下一主題