用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急急急!7月18號在外國旅遊,不能參加中一考試! ...
go

急急急!7月18號在外國旅遊,不能參加中一考試!   [複製鏈接]

moon.ng 發表於 17-3-17 20:01
謝謝回覆,那如果沒有分精英班的中學,不去考試就影響不大,對嗎?

大部份中學都有分精英班。 就算冇分好多都會分group上堂。 唔去考好大可能去左最差嗰班/嗰group.

hkpapa852 發表於 17-3-17 21:53
咁如果入咗果得係B1A/B1B既中學, 我諗差極有個譜既

識人讀band 1a-b中學,佢地分組上堂,補底組有D試卷係唔同。不過可能影響只係S1. 如果有能力S2好快被提升。

王家爸爸    發表於 17-3-18 10:38

小豬脾 發表於 17-3-18 03:02
自2015年起,單數年中學唔係一定要参加HKAT,中學可自行決定。
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-s ...

但係好多中學都會考,因全港用同一份卷,即時睇到各學生程度。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

奥脫福 發表於 17-3-18 01:30
咁樓主的學弟/學妹真係多得佢唔少!

今年只為自己考,唔會影響小學師弟/妹的。 因為舊年我女考左,小學舊年5,6月同佢地全級加操。

洋蔥頭媽咪  呢個係個人有冇責任心問題,就算唔影響都最好唔好啦   發表於 17-3-18 10:39

mcl203 發表於 17-3-20 15:32
我小朋友讀直小,佢地學校真係無乜理PS1 和 TSA 的, 唔知真係唔出奇,只係其他有經驗家長有提,但都係無 ...

好多直小連呈分試都唔駛考添。 所以係講緊一般小學。

mcl203 發表於 17-3-20 16:05
直小唔考呈分試,边間咁去鎖住學生要直升??

有培僑/王錦煇/真道/蔡繼有/音小/聖馬加利...!!!!!等等
‹ 上一主題|下一主題