用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中史,世史,L&S溫習方法
發新帖回覆
go

中史,世史,L&S溫習方法 [複製鏈接]

kkv408 發表於 23-3-29 18:59
仔升上中一,好多科目唔識點溫,想問中史,世史和L&S如何溫習?
仔唔喜歡死背,有咩方法?
...

中西史我2個係記重點, 時間/人物/地點/發生原因→經過→結果

History記埋生字咁囉!

LS好似小學溫常識咁, 記吓重點, 差不多係咁!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

LeeCC 發表於 23-5-11 15:01
我都想知,無奈身邊幾個呢方面叻的小朋友都係天生口齒伶俐,小學已經係辯論隊/小司儀,中一二開始有少量 ...

我個仔細個嗰陣時speech delay, 2歲半先講到短句, 宜家中三間中講嘢都一舊舊⋯⋯啱啱派埋考試卷,但佢中西史都唔錯!

原本高中想揀history, 不過最後改變咗諗法!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

200904 發表於 23-8-25 09:51
回覆 gracelam 的帖子

可否講下點解改變想法,不選History?我女現在中二,想選History,但,聽聞該科拿5* ...

佢由中二到中三一直都想修History, 有興趣到不停睇片了解(中西史), 2個教History 阿sir佢都好like, 加上成績好好所以我都冇阻止佢反而鼓勵佢!

轉變諗法係一次家庭聚會, 家人就讀1A中學中六, 佢有修History, 語重心長話做乜睇唔開讀History, 話超級後悔讀呢科,早知選多科商/理都唔好讀History,下刪一百字, 都係多野讀又未必攞到高分之類!

之後到埋身填揀科表時,我女以過來人話, 你理科成績都ok, 踢走History全理科啦, 如果大學唔揀文科(事實係, 佢想讀history 只係興趣),大學揀科多啲選擇嘛⋯⋯

佢都爭扎咗大約2個星期, 最後揀phy代替history!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊