用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網, 2015-16 小一家長討論奮鬥區
樓主: Peony爸爸
go

62網, 2015-16 小一家長討論奮鬥區   [複製鏈接]

引用:Quote:kpchg4+發表於+14-6-24+20:20+要+111

原帖由 Peony爸爸 於 14-06-24 發表
如果111咁勢利先有機會的話, 我諗我會放棄呢d學校囉
咁樣等於扼殺左d機會俾小朋友搵學校
又唔可以話勢利,111即表示對此校情有獨鐘,一來家長已知此校理念特質,二來可以減少面試時間同行政時間。 仲有啲家長明明抽到第一志願或直資學校,又試下叩門,咁即係減少左其他派得差嘅小朋友機!!!

Peony爸爸  但位就得咁少, 會1-1-1既家長就多, 咁萬一 1-1-1 D家長又叩唔倒咁點  發表於 14-6-25 11:27
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:gracelam+發表於+14-6-25+10:24+又唔

原帖由 Peony爸爸 於 14-06-25 發表
有直/私做BACK UP再叩門都情有可原....但抽倒第一志願都叩就真係....要爆粗喇 ...
我真係識人幾年前62網抽到第一志願,但佢個女跨區叩到九龍塘名女校!!

引用:知唔知邊間小學派上中學多人入頭3自願?

原帖由 kencatherine 於 14-06-27 發表
知唔知邊間小學派上中學多人入頭3自願?
多人入頭三志願不等於間學生考得好,好多學生頭三志願揀band2, band 3中學都叫入到頭三志願!!!

引用:伍季明,思源,15分有冇機??? +

原帖由 pakhop 於 14-09-16 發表
伍季明,思源,15分有冇機???
機會好微!! 祝好運!!

引用:請問石鐘山係咪都係一線?放第二係咪唔駛諗

原帖由 pamkyu 於 14-09-16 發表
請問石鐘山係咪都係一線?放第二係咪唔駛諗?
石鐘山要111才有得叩門!! 近幾年已成大熱之一!!

引用:請教各位,+大家講三寶中的+潮州,+我聽d老人

原帖由 wdhldhl 於 14-09-17 發表
請教各位,
大家講三寶中的 潮州, 我聽d老人家講以前都係唔錯的學校, 我買左一本書介紹62網精選學校有"潮州 ...
1. 校舍又細又殘舊,我幾年前參加過荃灣區小學觀校團,我囡最唔鐘意呢間!!
2. 同學仔我估90%係新移民,10%係南亞人。

如果有得揀會揀間好少小囉

引用:我得15分咋,因屋企較近思源,但更想入海官

原帖由 天使之心02 於 14-09-18 發表
我得15分咋,因屋企較近思源,但更想入海官,唔知點訣擇好
溫馨提示: 海官係冇校車提供!!

引用:Quote:pakhop+發表於+14-9-18+22:31+海官好

原帖由 kenwong888 於 14-09-18 發表
Exactly true!
海官 -> 官中 for sure!
And then admit HKU CUHK HKUST up to your choice!
兩間官小近幾年全级只有二十幾三十人入到荃官中咋!!

引用:Again+no+comment+to+those+information+so

原帖由 kenwong888 於 14-09-19 發表
Again no comment to those information source(s) those cannot be verified!
因為之前有人問思源定海官好----先至引伸一連串話題!!

其實62網除左某幾間,升中派位間間都好平均,家長可以考慮地點,校舍,配套設施,宗教咁!!

subb    發表於 14-9-19 11:19

引用:+本帖最後由+subb+於+14-9-22+12:25+編輯+\

原帖由 subb 於 14-09-22 發表
唯有我咪將佢冇報升b1中人數全部當作1個囉!!
同埋頭三志願%我都唔會理!!

引用:我仲有個細女,+咁應該求穩陣20分報何小,+定

原帖由 nana11423 於 14-09-22 發表
我仲有個細女, 咁應該求穩陣20分報何小, 定係15分思源好?
今年小一生羣情汹湧,如果博思源,恐怕後悔莫及,15分一定無機! 有20分何小穩陣,起碼一鳥在手為上策,到時再考慮叩思源未遲!!

ww08423    發表於 14-9-22 17:43

引用:Quote:原帖由+竹兒+於+14-09-23+發表正確甘

原帖由 天使之心02 於 14-09-23 發表
甘通常系自行公佈結果後,大概幾耐到收到呢?
大約15年1月,如果自行唔得,要諗下點排位,祝好運!!

引用:請問大家知唔知去年浸聯20分,有冇機會入到

原帖由 scmama407 於 14-09-26 發表
請問大家知唔知去年浸聯20分,有冇機會入到?謝!
舊年有人first round 20分入到浸聯!!

引用:今年競爭好大,+就連基慧同柴天都要20分才穩

原帖由 暈暈地 於 14-11-25 發表
今年競爭好大, 就連基慧同柴天都要20分才穩入
荃基20分未必穩入,荃基歷史耐,好多畢業生,兄姐畢業生同宗教分一批,其次佢小班,唔係好多位咋!

引用:我咁睇:46-54%我都當約50%,石小未必一定

原帖由 絡絡 於 15-08-05 發表
我咁睇:46-54%我都當約50%,石小未必一定少過50%,如果有入讀人數當然最好,因為同樣band 1,但10個入荃官1 ...
如果間小學10個入荃官中,一個入王少清。 我係校長一定show出來比大家睇

引用:請問荃灣區的中學排位是怎樣的?

原帖由 wai_chai_2000 於 15-08-06 發表
請問荃灣區的中學排位是怎樣的?
四間band 1中

荃官(b1a) 可風(b1b) 何傳耀(b1b) 王少清(b1c)

廖寶珊(b2a) 李城璧(b2a)

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-9-11+10:19+

原帖由 hkpapa852 於 15-09-11 發表
果然王少清好谷係名不虚傳!!

謝謝有用資料!!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-11+發表

原帖由 gracelam 於 15-09-11 發表
果然王少清好谷係名不虚傳!!
打漏字

唔係名不虚傳!!

‹ 上一主題|下一主題