用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: spstk
go

插DB   [複製鏈接]

spstk 發表於 21-8-22 10:42
值唔值得由港島男校轉過去呢?
由吾洗比錢轉去要比吾知會唔會後悔。

我認為值得比錢轉2個理由:

Band 2 去 Band 1

勁想讀IB

否則我唔會轉
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

lflxl 發表於 21-8-22 15:29
請教如果小朋友目標都係DSE 九龍直中是否英華書院較適合?若學費不是問題,英華書院同41網嘅一線津中比如 ...

九龍城中學網咁靚, 有offer唔會讀英華書院, 除非小學部直上, 小朋友同同學有深厚感情唔肯走。

我寧願留返學費高中補習/出國讀書/出國讀大學

PTL_L 發表於 21-8-23 09:55
其實我想講,中學生喇,插班與否,應該係小朋友想,唔再係大人想喇。

絕對認同!

hkpapa852 發表於 21-8-27 00:41
由有船變無船,即係由SPC插去DB
坦白講,個人覺得係無謂之舉

好多父母走唔出"名氣"的旋渦!如果唔係讀得好地地又有船,洗乜走去考插班!

為個名氣, 值唔值得真係見仁見智, 樓上好多留言都話轉㗎!

DD仔 發表於 21-8-27 11:26
我聽朋友講,DBSPD 4年班英文程度係一般中學F2程度,咁DBS嘅英文程度,可以想像有幾深。好多中文小學升上 ...

我聽一個補習英文老師講, 佢有個學生係男拔小五生, 比份 英文DSE PP佢做, 佢嘅分數係高過幾位讀中四英中嘅哥哥姐姐
‹ 上一主題|下一主題