用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請教 DSE 選科
發新帖回覆
樓主: fresh001
go

請教 DSE 選科 [複製鏈接]

fresh001 發表於 23-4-17 13:55
全部科都係英文讀同考
目前打算3X中 Phy 和 Chem 係必揀, 諗緊第3科既選擇

大學想讀醫護方面→Bio
Bio超多野背,要劏小動物,如冇興趣又怕血腥係苦事

大學有機會讀商科→Econ
Econ應該咁多科相對易讀

Geo同History都多野背,如果好有興趣,用來搶分都有幫助(計best5,6)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

fresh001 發表於 23-4-17 23:04
似乎有好多準醫生家長係度, 謝謝提供既資料
按現在要求睇, 除CU既GPS收生要求極高, 似乎 HKU 牙醫收生要求 ...

其實best 6有34/35分都仲有好多選擇,如藥劑,生物工程,生物科技,Nursing,視光,精算。。。。

3年後幾多分冇人知,現階段揀最有興趣及最有把握取高分嘅科。宜家中三學緊如phy chem bio只係皮毛,高中課程又深又多,所以真心有興趣先讀,否則最後係分手收場。

BB-Tiger 發表於 23-4-18 14:22
題外話,請問精算要take邊幾科?需要Econ嗎

我女同學冇take econ /bafs , 不過有M2, 最後入咗中大精算!

fresh001 發表於 23-4-18 15:15
請問你女兒當時的科目組合是什麼呢?

Chem Phy M2, 中五drop咗bio

fresh001 發表於 23-4-21 08:46
你女兒沒有讀 Econ/BAFS, 成績應該也很好啊!
其實讀 M1和 M2 對入讀精算和商科, 有分別嗎? 因為 M2 好像較 ...

是我女中學同學讀精算,他修的科是同我女一樣, 也沒有Econ及Bafs!

M 1 /M 2一樣咁計分!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊