用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 500蚊零用錢對中學生來講,真係唔夠咩? ...
樓主: bigbigeyeeye
go

500蚊零用錢對中學生來講,真係唔夠咩?   [複製鏈接]

bigbigeyeeye 發表於 18-6-12 20:59
呀仔返學、補習都要搭車,所以升中後一向都有比零用錢佢自己學下理財(小學淨比8達通)今日哦佢幾句叫佢唔 ...

500元一個月?

包左D咩?? 搭車加零用?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bigbigeyeeye 發表於 18-6-12 22:18
一星期7日計,包車錢同零用,早餐屋企食,lunch 直接交午餐公司,佢唔駛用錢食正餐架。
...

咁500元一個星期好多lu. 我個女一星期$25o, 包午餐及零用, 車費我另外入8達通。 佢每個月仲有錢剩買文具。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-13 12:31
究竟$500一個月定一星期呀? 但樓主話一星期7日計,所以我get倒佢指星期,即樓主孩子一個月係有2 ...

我都係咁理解。 500元一星期, 一個月2000元唔包飯錢。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-15 08:04
學校小食部通常都比較平,燒賣/魚蛋/三文治幾蚊就有交易,比零用可以訓練孩子理財能力,學控制及儲蓄,想買 ...

我個女買枝靚靚地筆都周圍格價

上2個星期有韓圑EXO來港開演唱會, 佢有同學買飛去睇, 張飛要$1,8xx, 我問佢你偶像來港會唔會買飛睇? 佢話咁貴要草好耐錢先草到, 佢寧願唔去, 佢會好肉痛。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-6-15 08:32

小時了了 發表於 18-6-15 08:49
我想問問大家睇法, 我每星期有$50俾阿女零用&儲錢 (即是一個月~$200), 佢每次儲幾星期錢就去淘寶淘百幾蚊衫 ...

如果冇洗特問返父母攞錢, 我個人覺得OK.

但會提佢量力而為, 想買同需要買的分別, 同埋積榖防肌, 學下草錢。 萬一父母失業, 就唔會再有咁多零用, 等佢有D危機感。

小時了了 發表於 18-6-15 09:45
哈!哈! 佢話佢有儲架, 不過只儲幾個星期然後就去淘寶買平野囉!
我又想問吓, 你哋中學嘅仔女買衫父 ...

我係前者, 同佢一齊買, 我付款。 我覺得衣服鞋襪係必需品, 發育期長得快, 要經常換, 有需要我會買比佢。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-6-15 19:36
‹ 上一主題|下一主題