用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一零用錢比幾多好?
樓主: vin105
go

中一零用錢比幾多好?   [複製鏈接]

vin105 發表於 20-7-9 14:25
我看$30一日應該夠,主要在學校時小息買零食!?

女仔夠晒,男仔大食可能唔夠,放學肚餓要食返個tea
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

vkyu 發表於 21-4-4 23:28
我兒子現時小六,他現時每月固定零用$300.00 (每月頭發放一次)
升上中一, 基本零用每天$20.00 (星期六/ ...

我仔中一,3月中復課返5日(半日),8達通我入錢只供搭車或應急,平時一星期50元零用,因為學校小食部冇開,只有飲品機。之前9月開學有開小食部就100元一星期。

佢都有錢儲! 我唔會比太多零用給初中生,夠用就得,因太多誘惑。

vkyu 發表於 21-4-5 18:29
即係按上學日計, 平均你預$20.00 一日比子女可以在學校買吓小吃, 是麼?
...

係呀!佢豪D食雞肶10元一隻,有時食撈面6元,有時魚蛋5元。

b3410 發表於 21-4-5 20:55
依家小食部開唔開?好期盼可以係學校食野,食乜都好食過屋企

3月中復課後,我2個間中學都唔開

b3410    發表於 21-4-5 21:30

YmOra 發表於 21-4-6 10:01
咁!高中呢?

e+疫情,响學校半日課,但有時需要留校,故需要叫外買送遞,一個飯餐要60幾蚊 ...

我女學校附近好多野食,平貴都有,我比60元一日,食完lunch佢有時佢會回校開會/留校圖書館温習/去補習,8達通我另外入。

YmOra    發表於 21-4-6 10:32

vkyu 發表於 21-4-6 12:35
乜而家學校小食部咁多款嘢食,$10.00 就有雞肶食, 正呀!我仔而家小學冇小食部, 以前上實體課時 ...

我女嗰間仲多野食,有奄列tim,不過疫情期間唔開

vkyu 發表於 21-4-6 12:35
乜而家學校小食部咁多款嘢食,$10.00 就有雞肶食, 正呀!我仔而家小學冇小食部, 以前上實體課時 ...

我宜家都預備小食比阿仔帶返學校食,佢放學返黎已經2點幾。

chasedream 發表於 21-4-6 13:14
我女小一到小六都無零用錢,佢要買野就直接問我攞錢,買書都成幾百,甚至千幾一個月(佢每個月都去書局搜 ...

中學生都需要零用,有時同學仔生日,佢地會買吓小禮物,放學一齊飲吓珍奶,高中會夾錢買蛋糕同食晚餐咁,聯宜都要錢。不過呢D洗費係佢地儲。如有需要我會另外再資助

cafeva 發表於 21-8-31 11:35
咁佢會唔會用octopus 買野食?

唔會。今年升S6, 咁多年只試過兩三次口渴買水飲!

cafeva    發表於 21-8-31 12:04

b3410 發表於 21-9-1 17:27
依家乜的食學校飯盒,出街食貴好多。 250/week 未必夠用。

我女今日去咗"剎你呀"食lunch, 只食咗29元

不過佢昨日慶祝考完試去食放題, 食咗 28x 元 , 我贊助佢 150元  !

佢宜家平時食大約 40元一餐。  好多食肆有學生餐, 大約3x-40 元一餐! 所以250 per week真係應該夠!
‹ 上一主題|下一主題