用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學的真面貌
樓主: rainbowcov
go

英文中學的真面貌   [複製鏈接]

rainbowcov 發表於 21-2-27 16:56
自疫情以來,很多學校要zoom 上課,有無家長發現所謂的英文中學,其實都是用廣東話教學的呢? ...

我仔嗰間英中80-90%時間用英文教,有時某啲科會用少少中文輔助。

所以我幾滿意
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

PTL_L 發表於 21-2-28 11:30
其實我自己成日都會諗,究竟有幾多老師可以專科專教又叻,又可以以流利英文表達,數一數香港band 1中學既數 ...

我仔嗰間中學上VA及音樂堂也是全英,有時講D 特別用語/term或交功課要點做有咩要求,聽到小朋友用中文問老師,老師們都堅持用英文答,可能有家長反映,之後都有少少時間轉吓Channel

mcl203 發表於 21-2-28 13:46
唔知喎,只知當年自己果間有 penmanship一個細項評分。校長咁講,即係幾間傳統女校都應該有相同要求~~~ ...

我仔女嗰間小學,不是傳統名小,普通小學,都有penmanship 一個細項評分記响成績上

LeeCC 發表於 21-2-28 16:49
我小朋友小學時,中英都有

我哋都係中英文科都有

b3410 發表於 21-3-2 09:18
yes, 中學特別高中,課程唔係用來學/練英文的,主要目的都係果個科目,老師有料,用自己最擅長的方式教,任 ...

係㗎!我女高中3科x(理科),都係中英夾雜咁教,最緊要令學生明白
‹ 上一主題|下一主題