用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應否轉幼稚園一問......
go

應否轉幼稚園一問...... [複製鏈接]

原帖由 duckykong 於 10-4-23 22:44 發表
自從小朋友被迫站在門外看其他早操後, 就發惡夢叫'唔好關門', 現在唯有希望他盡快忘記la,
另外學校有幾位外籍小朋友, 又有外籍教師, 可是總覺得外籍老師只照顧幾位外籍小朋友,  從未見外籍老師同其他小朋友談話, 你 ...

你去聽音樂會如果遲到,都要等下一個曲目先可以再入場啦!依個一向係一種禮儀,不是懲罰。如果小朋友不開心,你就得解釋俾佢知啦!

至於外籍老師問題,又是否係外小朋友先主動找老師呢?而不是老師只找外同學談話呢?

原帖由 kfy 於 10-4-25 08:32 發表
「港孩」一詞,是來自黃明樂寫的書。我認為這本書可謂近期給父母看的好書之首!

http://wongminglok.blogspot.com/2009/11/blog-post_05.html

其實我諗在BK分享的,大都是父母,而且也一定關心自己的兒女。只是,怎樣做才算 Lo ...

其他媽咪都係出自好心吧!
我也發現現在有很多父母真的太溺愛子女了!一點錯敗也不讓自己的子女去承受。
我記得n年前,睇星期二檔案,講述新一代父親如何教育子女。我記憶猶新有一個爸爸︰我只要我的女兒讀書好就夠了,我不用佢學會做家務,不用去學洗碗。因為好的學業對將來搵工先有幫助,學洗碗都幫唔到佢搵工。
現在的父母經常對學校總總的不滿,是否忘記了「尊師重道」?
學校是小朋友去學習的地方,而不是家長找學校不是的地方。是小朋友去適應學校,而不是學校去遷就自己的小朋友。
‹ 上一主題|下一主題